Lukáš Zavacký Správy

Vláda zverejnila svoju TOP prioritu: Na Košice sa nezabudlo!

Nová vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť chce v oblasti dopravy udržať vysoké tempo výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Košice sú v zámere spomínané viackrát. Pozrite detaily a dátumy.

Ilustračný obrázok k článku Vláda zverejnila svoju TOP prioritu: Na Košice sa nezabudlo!
Zdroj: TASR

Ako sa zaviazala vo svojom Programovom vyhlásení, pri výstavbe diaľnic chce myslieť hlavne na diaľnicu D1 medzi Bratislavou a Košicami. „Cieľom je umožniť motoristickej verejnosti už od roku 2020 využívať všetky diaľničné úseky,“ vyznelo na rokovaní.

Modernizáciou prejdú rýchlostné cesty

Vláda sa tiež zaviazala, že bude pokračovať v rozvoji rýchlostných ciest R2, R3, R4 a R7. Chce pokračovať v budovaní diaľničného prepojenia s Poľskom. Okrem diaľnice D3 naprieč regiónom Kysúc sa však plánuje sústrediť aj na prípravu výstavby východného prepojenia od Prešova na Poľsko prostredníctvom rýchlostnej cesty R4.

„Najvyššou prioritou na tomto cestnom ťahu je severný obchvat Prešova a v závislosti od výšky disponibilných zdrojov financovania pokračovanie smerom na sever v úsekoch s najvyššou intenzitou,“ avizoval kabinet.

Na Orave sa zase plánuje sústrediť na výstavbu rýchlostnej cesty R3. V záujme vlády ale bude pokračovať aj v budovaní južného ťahu R2 medzi Zvolenom a Košicami. „Vláda bude pripravovať prepojenie Banskej Bystrice s D1 rýchlostnou cestou,“ doplnil zámery kabinet.

Lepšie na tom budú aj nižšie triedy či železnica

Okrem toho má ambíciu začať s modernizáciou viac ako 180 kilometrov ciest prvej triedy. Chce tiež počas nasledujúcich štyroch rokov zmodernizovať približne 60 mostov na hlavných cestných ťahoch a prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 až 2020 podporiť opravu a modernizáciu ciest druhej a tretej triedy v regiónoch.

Kabinet chce aj pokračovať v modernizácii vozňového parku osobnej železničnej dopravy. „Vláda sa zaväzuje naďalej poskytovať sociálne zľavy pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, zjednodušiť vydávanie cestovných lístkov a odstrániť formality, ktoré sú so zvýhodneným cestovaním spojené,“ plánuje kabinet.

Prioritou bude aj efektívnejšia spolupráca verejnej autobusovej a železničnej dopravy. „Vláda pripraví podmienky pre vznik dopravnej autority, ktorá by zastrešila objednávanie výkonov vo verejnom záujme tak v železničnej, ako aj autobusovej doprave,“ uvádza kabinet v Programovom vyhlásení.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM