Aktualizované Veronika Hunyadiová Správy

Vonku sa ženia všetci čerti! Silný vietor, snehové záveje a neprejazdné cesty, FOTO, VIDEO

Košický kraj sa ocitol pod snehom. Cesty na viacerých úsekoch sú neprejazdné.

Zdroj: TASR/František Iván

Polícia v Košickom kraji upozorňuje na komplikácie na cestách v dôsledku sneženia a silného vetra. Slovenská správa ciest (SSC) informovala, že v okresoch Košice-okolie, Gelnica a Spišská Nová Ves je pre silné sneženie a vietor vyhlásený prvý kalamitný stupeň.

Takmer na celom východnom Slovensku sa tvoria snehové jazyky a záveje. Cesty v Košickom kraji sú zjazdné, miestami sa na vozovke nachádza vrstva snehu.

Problémy na cestách

„V celom okrese Trebišov husto sneží a fúka silný vietor. Na ceste sa tvoria snehové jazyky,“ uviedla ráno polícia na sociálnej sieti. Na ceste medzi Moldavou nad Bodvou a Čečejovcami vietor vyvrátil kamión, ktorý vytvoril prekážku v cestnej premávke a cesta bola ráno neprejazdná.

Ako upozorňujú vodiči na sociálnej sieti, kalamita od rána komplikuje dopravu na viacerých úsekoch v okrese Košice-okolie. Neprejazdná je cesta medzi Družstevnou pri Hornáde a Budimírom. Medzi Bohdanovcami a Košicami sú snehové záveje a cesta je takmer neprejazdná. Za Malou Idou sú na ceste popadané konáre.

Situácia v Košiciach

Aktualizované 12.20 hod.

Ako informuje košický magistrát, v uliciach sú už od včerajšieho popoludnia všetky dostupné mechanizmy vrátane malých CNC vozidiel s radlicou, ktorými vypomáhajú mestu pri zabezpečovaní zimnej údržby externí dodávatelia. Podľa mesta sú prejazdné všetky hlavné ťahy aj vo vyšších polohách mesta a takisto aj bočné ulice, ktoré sa v týchto chvíľach dočisťujú.

„Mesto spolu so svojimi dodávateľmi robí maximum pre to, aby všetky komunikácie boli zjazdné. Pri súčasnom počasí a výstrahách SHMÚ na výskyt silného vetra, snehových jazykov, závejov a nízkych teplôt sa dá predpokladať, že už aj vyčistené chodníky a cesty môžu byť aj v priebehu hodiny opätovne zaviate. Z tohto dôvodu žiadame občanov o trpezlivosť,“ vysvetlil magistrát.

Dnes ráno dostalo výzvy 500 zaregistro­vaných občanov, ktorí majú stiahnutú aplikáciu Zimná údržba a majú adoptovaný svoj chodník. „Väčšina na nich na výzvu reagovala a od rána posielajú fotografie vyčistených úsekov. V prípade, že sa nemôžu zaregistrovaní občania o svoj chodník nateraz postarať, jeho vyčistenie zabezpečia zamestnanci mestských podnikov alebo externí dodávatelia,“ dodalo mesto.

Prečítajte si tiež

Snehová kalamita
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM