Správy

Zlomené ruky, nohy a rozbité hlavy. Poľadovica poslala ľudí na traumačku

Mrznúci dážď a mínusové teploty premenili košické chodníky na klzisko. S úrazom skončilo v nemocnici viac ako 100 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Zlomené ruky, nohy a rozbité hlavy. Poľadovica poslala ľudí na traumačku
Zdroj: TASR/Kristína Mayerová

Spolu 109 úrazov zaznamenala Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice na Triede SNP po páde na zľadovatených chodníkoch od nedele (7. 2.) do pondelkového rána. Informovala o tom Ladislava Šustová s tým, že čakáreň urgentného príjmu bola plná zranených ľudí aj v pondelok dopoludnia.

Najčastejšie sa ľudia pošmykli pri prechádzke so psom, ako aj pri vysypaní koša. „Išlo najmä zlomeniny zápästí a členkov sú typické pri pádoch po pošmyknutí sa na zasneženom alebo zľadovatenom chodníku, tých bolo určite najviac. Vyskytli sa však aj otvorené zlomeniny končatín a zlomeniny ramennej kosti. Do nemocnice sme museli prijať 12 pacientov, piati z nich si vyžadovali operáciu,“ informoval primár oddelenia urgentného príjmu Ľubomír Stripaj. Dôvodom na úrazové ošetrenie boli aj ľahšie poranenia kolien či lakťov, ako aj ľahšie úrazy hlavy. Najviac úrazov utrpeli chodci v strednom veku.

Ruky von z vreciek

Mimoriadne vyťažené bolo podľa nemocnice aj rádiologické pracovisko. „Len počas uplynulej noci, od 19.00 h do dnešného rána, sme uskutočnili zhruba 60 RTG a vyše 20 CT diagnostických výkonov len po páde na zaľadnený chodník či schody,“ spresnila zástupkyňa prednostu kliniky rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód Dana Kozáková.

Nemocnica pripomína, aby ľudia ani napriek obmedzenému pobytu vonku v dôsledku pandémie nového koronavírusu nemali počas prechádzky, pri vyvádzaní psa či pri potrebe nákupu ruky vo vreckách. „Na vychádzky používajte pevnú obuv s protišmykovou podrážkou,“ upozornila Šustová.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM