Eva Mikulová Správy

Vycestujte vlakom za umením po zabudnutej trati

Veľký vlakový výlet odvezie za umením do Strážok, Spišskej Belej, Kežmarku, aj po zabudnutej trati.

Ilustračný obrázok k článku Vycestujte vlakom za umením po zabudnutej trati
Zdroj: Detská železnica Košice

Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.

Nostalgická súprava červenožltých motorákov sa tentoraz vyberie za umením i slávnym rodákom zo Spišskej Belej.

Do výletného vlaku je možné nastúpiť v Košiciach (7:23) a pristúpiť aj po trati: v Kysaku (7:38), Prešove (8:03), Sabinove (8:25), Plavči (9:08) či v Starej Ľubovni (9:27).

„Veľký vlakový výlet za umením odštartujeme v Strážkach, kde navštívime kaštieľ s kolekciou portrétov zo 17. – 19. storočia, prezrieme si dielo slovenského maliara stredoeurópskeho významu Ladislava Mednyánszkeho a vyše 400 rokov starú knižnicu s 8 500 titulmi. Neobídeme ani pôsobivý anglický park s exteriérovou expozíciou významných sochárov druhej polovice 20. storočia,“ pozýva Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Účastníci výletu sa prevezú v súčasnosti už pre osobnú dopravu zabudnutou traťou Strážky – Spišská Belá – Horná stanica, po ktorej v súčasnosti premávajú už len nákladné vlaky.

V Spišskej Belej navštívime múzeum optiky a kinematografie slávneho rodáka Jozefa Maximiliána Petzvala.

Po skončení programu v Spišskej Belej sa cestujúci presunú vlakom do Kežmarku, kde navštívia najvýznamnejšiu a najstaršiu pamiatku mesta – drevený artikulárny kostol Najsvätejšej Trojice z 18. storočia.

Nevynechajú ani neprehliadnuteľný na oranžovo natretý nový evanjelického kostola z 19. storočia, postavený podľa projektov pôvodne určených pre orient. Vďaka nim sa stal výnimočným a získal svoj exotický vzhľad obsahujúci byzantské, maurské a orientálne prvky.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM