Kultúra

Východoslovenské múzeum získalo ocenenie Múzeum roka

Slávnostné oceňovanie inštitúcií a jednotlivcov sa konalo v utorok v Dvorane ministerstva kultúry v Bratislave. Najlepšou galériou sa stala Nitrianska galéria.

Ilustračný obrázok k článku Východoslovenské múzeum získalo ocenenie Múzeum roka
3
Galéria
Zdroj: TASR

Východoslovenské múzeum v Košiciach získalo titul najlepšie múzeum na Slovensku za rok 2017. Najlepšou galériou sa stala Nitrianska galéria. Cenu Andrea Kmeťa získali dramaturg Vladimír Kyseľ, výtvarná teoretička Ľuba Belohradská, kurátorka Katarína Bajcurová, riaditeľ Múzea vo Svätom Antone Marián Číž a historik Ján Novák. Slovenskému etnografovi Jánovi Olejníkovi bola udelená cena in memoriam.

Výnimočné výsledky

„Udeľovanie týchto ocenení spája osobnosť zakladateľa modernej slovenskej muzeológie a nestora slovenského múzejníctva Andreja Kmeťa, 110. výročie jeho úmrtia sme si pripomenuli práve v tomto roku,“ uviedla v príhovore ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková, ktorá titul najlepšieho múzea a galérie Slovenska za rok 2017 udeľuje za výnimočné výsledky a komplexný profesionálny prístup pri realizácii činností v múzeu a galérii, ich propagáciu i záujem verejnosti o podujatia. „Múzeá a galérie si za svoju činnosť zaslúžia pozornosť nie iba odbornej, ale aj širokej verejnosti,“ podčiarkla.

V kategórii Múzeum roka sa z niekoľko desiatok nominovaných stalo víťazom Východoslovenské múzeum v Košiciach za obnovenie tabuľových malieb krídel oltára sv. Petra a sv. Pavla, ktoré sú pokračovaním rozsiahleho a náročného reštaurovania celého oltára.

Európske unikáty

Odbornú porotu zaujala aj výstava „Leopold Horowitz. 1838–1917. Stratený nájdený“, ktorú múzeum realizovalo v spolupráci so Slovenskou národnou galériou k 100. výročiu úmrtia umelca. „Každý rok podávame projekt. Naše múzeum malo to šťastie, že keď sa ‚dobovým veriacim‘ koncom 19. storočia sa začala nepáčiť baroková gotika, my sme už boli a mali to kde dávať. U nás sú unikáty, ktorým sa chodí klaňať celá Európa,“ uviedol pre TASR Robert Pollák, riaditeľ oceneného múzea, ktoré bolo založené ako Hornouhorské múzeum v roku 1872.

Foto: Riaditeľ Východoslovenského múzea Róbert Polák

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM