Kultúra

Výstava v Kunsthalle predstavuje tvorbu Jiřího Davida cez videá a fotografie

Najnovšia výstava "Esse quam videri/Radšej byť, ako vyzerať" potrvá do 2. septembra. Umelec vytvoril aj známu kľúčovú sochu v parku na Moyzesovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v Kunsthalle predstavuje tvorbu Jiřího Davida cez videá a fotografie
Zdroj: TASR

Jiří David (1957) patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti súčasnej českej umeleckej scény. V druhej polovici 80. rokov bol spoluzakladateľom dnes už legendárnej skupiny umelcov Tvrdohlaví. Jeho tvorba má konceptuálny charakter a prejavuje sa v rôznych umeleckých formách – od malieb, objektov, inštalácií až k fotografii a videu.

Použil 85 tisíc kľúčov

Košičanom je známy najmä dielom Kľúčová socha zhotovenom z viac ako 85.000 FAB kľúčov, ktorá sa týči v parku na Moyzesovej ulici do výšky siedmich metrov.

Autor zoskupil kľúče do zvláštnych tvarov, ktoré vytvárajú slovo „Revoluce“. Skulptúra s odkazom na Nežnú revolúciu váži jednu tonu a podstavec ďalších osem.

Podľa kurátora Michala Murina aktuálny výstavný projekt prezentuje niekoľkoročný prierez Davidových prác s dominantnou veľkoformátovou projekciou jeho posledného videa Otsefinam (čítane odzadu „Manifest“). Okrem videoinštalácií na výstave medzi staršími fotografickými cyklami možno vidieť napríklad upravené portréty známych osobností s názvom „Skryté podoby“, ďalší cyklus „Piata pečať“ zobrazuje postavy v kombinézach pretekárov Formuly 1 bez reklám len s označením teroristických organizácií. Z novšej tvorby je to súbor 70 snímok z jeho tohtoročného dvojmesačného pobytu v Číne.

Intímna výpoveď

„Obsahovo sa diela väčšinou viažu k istej intimite výpovede. Namiesto reprezentácie v dielach jednoznačne dominuje diferencia. Význam diela nie je daný tým, čo zobrazuje, ale jeho vzťahom k ostatným artefaktom a postaveniam v rámci kontextu. Pre Davida je však okrem diferencie príznačná tiež transgresia, pretože jeho dielo okamžite daný kontext prekračuje, spochybňuje a ‚hreší proti nemu‘,“ približuje výstavu kurátor.

Výber prezentácie Davidovej tvorby v Kunsthalle súvisí podľa Murina s tým, že Košice ako prvé mesto na Slovensku získali status kreatívneho mesta UNESCO so zameraním na mediálne umenie, ale aj s nadchádzajúcim 100. výročím vzniku Československa.

Zvolený názov výstavy má podľa Davida jednoduché vysvetlenie. „Človek by sa mal snažiť poznať seba samého a nie neustále pred seba predhadzovať rôzne masky alebo kulisy a schovávať sa za ne. A to by malo byť aj pre umelca určité krédo. Hoci môžeme povedať, že jednotlivé výstupy sú určitými maskami duše umelca, dôležité je nájsť seba, a to je v tom názve to podstatné,“ povedal pre TASR.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM