Aktualizované MI Správy

Vzbura krčmárov je tu! Niektoré PODNIKY sa OTVORIA aj u nás napriek zákazu

Majitelia desiatok reštaurácií, barov a kaviarní sa vraj rozhodli ignorovať oficiálne nariadenia a privítať zákazníkov v interiéri. Najprv len v Košiciach, neskôr aj inde.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Stačilo! Po vzbure českých či holandských podnikateľov prišli na rad aj slovenskí. S novinkou prišiel portál tvnoviny.sk.

Informuje o odhodlaní mnohých košických podnikateľov v gastre otvoriť od utorka 8. decembra svoje prevádzky a vystaviť sa riziku mastnej pokuty. Detaily a mená podnikov však neuvádza. Na druhej strane, väčšina podnikov v Košiciach touto cestou ísť nechce.

Idú do toho!

Niektorí košickí krčmári sú prví na Slovensku, ktorým pretiekol pohár trpezlivosti. Už nie sú ochotní len tak sedieť doma a čakať na pomoc od štátu, ktorá je podľa nich nedostatočná.

„V Košiciach sa majitelia vzbúrili a od utorka plánujú otvoriť najmenej 40 gastro prevádzok,“ píše portál tvnoviny.sk. Rovnakú informáciu zistila aj redakcia Dnes24 v Košiciach.

Jedným z iniciátorov tejto krčmárskej vzbury je Slavomír Szabados, majiteľ Jazz klubu v Košiciach. Pre náš portál uviedol, že priebežne sa k tejto myšlienke pridávajú ďalšie podniky, napríklad v nákupných centrách. Presný počet však nevedel povedať.

Postupne sa majú k tejto akcii pripojiť aj gastropodnikatelia v iných mestách na Slovensku.

Majitelia podnikov sa opierajú o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Sú odhlodlaní otvoriť a dodržiavať všetky odporúčané hygienické štandardy, ako aj rozostupy stolov.

Aj my chceme fungovať!

Reštauračné prevádzky napojené na iniciatívu Bojujeme za naše gastro preto plánujú v utorok otvoriť pre hostí aj svoje interiéry. Informoval o tom v pondelok šéf iniciatívy Miroslav Heredoš.

„Chceme fungovať aj my v normálnom režime, v takom istom ako fungujú veľkoobchody, obchody, supermarkety. Chceme byť otvorení v rovnakom móde ako sú otvorené kiná, divadlá alebo kostoly,“ priblížil pre TASR Heredoš.

Vedie ich k tomu viacero dôvodov. Odvolávajú sa napríklad na aktuálnu situáciu v Českej republike, kde sa už otvorili aj interiéry reštaurácií. Sťažujú sa tiež na neexistenciu adekvátnej komunikácie s vládou či na nedostatočné informácie od Úradu verejného zdravotníctva (ÚV­Z).

„Vzhľadom na to, že sme sa dozvedeli, že v reštaurácii sa nakazilo iba 20 hostí, si uvedomujeme, že my ako segment nie sme šíriteľmi nákazy Covid-19,“ argumentoval Heredoš.

Zúfalstvo v gastre

Nie všetci košickí krčmári však majú rovnaké rebelantské myšlienky. Ako zistila naša redakcia, väčšina podnikov, najmä väčších a významnejších, naďalej zostáva zatvorená. Síce nesúhlasia s protipandemickou politikou štátu, ale nechcú ísť touto extrémnou cestou porušovania predpisov.

Podobne sa vyjadril aj Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro! V stanovisku zaslanom Dnes24 uvádza, že bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov je pre nich najvyššou prioritou.

Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky si vykladať Ústavu a nariadenia nepovažujeme za rozumné," reaguje J. Laš.

Zdôrazňuje však, že to nič nemení na ich nespokojnosti s tým, ako im štát v ťažkých časoch (ne)pomáha.

„Stále žiadame, aby nám štát povedal, ako smieme podnikať, alebo zachránil kožu tým, ktorí sú bez príjmu a každý mesiac musia platiť stovky a tisíce eur pre neschopnosť štátu pomôcť im aspoň na úrovni ostatných krajín."

Už nevládzu

Reštaurácie a kaviarne sú zavreté už od októbra a ich majitelia dlhodobo upozorňujú, že viac nevládzu.

„Najmä malé podniky sú už po ôsmich mesiacoch krízy vyčerpané a nevidia iné riešenie, len sa vzoprieť opatreniam,“ potvrdil pred pár dňami pre Dnes24 generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Porušovanie pravidiel však neschvaľuje.

Na avizovanú krčmársku vzburu niektorých podnikov už reagoval aj premiér Igor Matovič: „Nebudem sa nikomu vyhrážať. Vyzývam každého človeka k zodpovednosti." Tvrdí, že otvoriť prevádzky je to najhoršie, čo v tejto chvíli môžu urobiť.

Napriek napätej situácii podnikatelia a dodávatelia v gastre združení v platforme #StáleMámeChuť nesúhlasia s porušovaní platných pandemických opatrení počas núdzového stavu.

„Riešenie vidíme v bezprostrednom dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy a výstavby, hospodárstva, zdravotníctva a financií, aby sme spoločne našli účinné riešenia pomoci pre gastro,“ konštatuje v stanovisku 13 združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v tomto sektore, zastrešených v platforme #StáleMámeChuť.

Aj fitká

K iniciatíve sa pridala aj Únia fitness centier Slovenska. „Obrovské množstvo členov únie zajtra otvára svoje prevádzky, pripájame sa k iniciatíve,“ avizoval jej šéf Pavel Kiseľ.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk

Kam do mesta

Najčítanejšie