Eva Mikulová Tlačové správy

Zachraňujú prírodu, zvieratká, pomáhajú ľuďom – takí sú detskí hrdinovia z Košíc

Projekt Detský čin roka píše už svoj 20. ročník a opäť prináša krásne skutky malých hrdinov. Medzi nominovanými je i šesť detí z Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Zachraňujú prírodu, zvieratká, pomáhajú ľuďom – takí sú detskí hrdinovia z Košíc
Zdroj: pixabay.com

Projekt Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú formu etickej výchovy. Deti sa učia porozumieť realite cez skúsenosti ich rovesníkov. Vďaka skutočným príbehom majú možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môže mať rôzne podoby.

Počas doterajších 20 rokov fungovania projektu sa do neho zapojilo viac ako 1 600 000 detí z celého Slovenska. V prvej etape projektu občianske združenie Detský čin roka motivovalo deti k robeniu dobrých skutkov a vyzvalo deti i verejnosť k zaslaniu príbehov o dobrých skutkoch detí.

Písali deti, učitelia, rodičia i neznámi ľudia, ktorým deti pomohli. Počas leta výberová komisia vybrala 40 nominovaných skutkov v ôsmych kategóriách.

Až šesť nominovaných detí aj s ich príbehmi je z Košíc

Katka založila instagramový účet s ekologickými témami

Kategória: Dobrý čin na nete

Katarína Marušinová má 14 rokov a je žiačkou 8. triedy na súkromnej spojenej škole, Starozagorská 8, Košice. Vo voľnom čase sa venuje ekológii. „Všetko sa to začalo, keď k nám na chatu do Tatier prišli kamarátky na návštevu. Spolu s nimi a s mojím bratom sme sa rozhodli v rámci prechádzky zbierať odpadky rozhádzané pri ceste a v prírode. Dostali sme nápad, že založíme účet na sociálnej sieti Instagram, kde budeme uverejňovať príspevky, ako pomáhame našej planéte,“ hovorí o svojom nápade.

V súčasnosti spravuje účet po anglicky, aby mu rozumeli nielen Slováci, ale aj ľudia zo zahraničia. Účet sa volá we_can_all_be_sim­ply_eco.

Hlasovať za Katku môžete TU.

Vianoce pre Nikolasa

Kategória: Pomoc rovesníkom

O pomoci spolužiakovi napísala triedna učiteľka 2. D Gabriela Horňáková na ZŠ Požiarnická 3, Košice. Nikolas nastúpil do školy pred rokom a bol tichý a iný ako ostatní. „Vzhľadom na zložité rodinné problémy bol Nikolas zverený do opatery otca, s ktorým býva u starých rodičov. Nikolas tak vyrastá v spoločnosti dedka a babky. Nechodil do škôlky, a tak prvé dni v škole boli pre Nikolasa veľmi náročné.“

Do školy chodil s plačom a s nikým sa nerozprával. „Keď už moja snaha zblížiť sa s Nikolasom a pomôcť mu stroskotala, vymysleli si žiaci prekvapenie. Pred Vianocami sa dohodli, že Nikolasovi urobia Vianoce, na ktoré nikdy nezabudne. Vedeli, že on nemáva pod stromčekom veľa darčekov. Tak sme sa potajomky spolu s rodičmi dohodli, že tie darčeky prinesú deti posledný deň pred prázdninami do školy a takto prekvapia Nikolasa.“

Potom sa všetci nahrnuli pred Nikolasa a darovali mu svoje darčeky, takmer sa rozplakal od radosti. On to vôbec nečakal. Deti mu darovali knihy, hračky, oblečenie, písacie potreby, stavebnice. Deti prinášali darčeky aj po Vianociach a nosia ich dodnes. Vždy sa s Nikolasom o všetko podelia. Nikolas sa odrazu zmenil. Už sa nebojí chodiť do školy.

Za tento príbeh môžete hlasovať TU.

Tamara zachránila vtáčika vypadnutého z hniezda

Kategória: Pomoc prírode

Tamara Blaževská je žiačkou 5. triedy na ZŠ Dneperská 1, Košice. O svojom čine píše takto: „Jedného dňa som išla von s mojimi kamarátkami Barbi a Karlou. Hrali sme sa na skrývačku a odrazu sme na zemi uvideli malého vtáčika. Prišli sme k nemu a mysleli sme si, že spadol z hniezda. Snažili sme sa ho ukázať jeho mamke, ale nevidela ho.“

Nakoniec im mama poradila, aby ho odniesli späť k hniezdu. „Lebo jeho mamka ho pustila von, aby sa naučil lietať. Hneď sme ho odniesli k stromu a stále dúfame, že si ho jeho mamka našla,“ dodáva Tamarka.

Za Tamarku môžete hlasovať TU.

Theo zabezpečil pomoc bratovi, ktorý si zlomil ruku

Kategória: Pomoc v rodine

Theo Temko je žiak 5. ZŠ Družicová 4, Košice. Pomohol svojmu mladšiemu bratovi. „S mojím mladším bratom sme sa hrali doma. Naháňali sme sa, bola to zábava. Zrazu sa môj brat Taylor potkol. Padal a keď sa chcel zachytiť rukami, nabúral do steny. Spadol nešťastne a začal veľmi silno plakať,“ opisuje nešťastný pád bračeka. „Všimol som si, že mi nedovolil dotknúť sa jeho ruky. Nevedel som, ako mu pomôcť. Napriek mojim obavám, že ma rodičia vyhrešia, som bežal po rodičov. Rodičia videli, že ruka nevyzerá dobre. Znehybnili mu ju a odviezli ho do nemocnice. V nemocnici sa zlomenina potvrdila.“

Za Thea môžete hlasovať TU.

Tretiaci zorganizovali vianočné trhy

Kategória: Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin

Tatianu Kozárovú a jej spolužiakov z 3. triedy ZŠ Krosnianska 2, Košice dojala tragédia v Prešove, keď tam vybuchla bytovka. „Pomodlili sme sa, aby ľudia, ktorí tam žili, mali nový domov. Dňa 13. decembra 2019 na našej škole boli vianočné trhy. Každoročne žiaci našej školy aj my žiaci 3. C triedy pripravíme a potom predávame rôzne výrobky,“ píše Tatiana.

„Po vianočných trhoch sme sa stretli v triede na posedení. Rodičov sme prekvapili krásnymi koledami a básničkami. Naša pani učiteľka na konci posedenia navrhla, aby sa sedemdesiat eur, ktoré sme získali za predaj výrobkov, previedli na účet určený ľuďom, ktorí utrpeli straty pri výbuchu v Prešove. Rodičia aj žiaci jednohlasne súhlasili. Verím, že sme vykonali dobrý skutok a pomohli dobrej veci.“

Za tento príbeh môžete hlasovať TU.

Sarah Nelly pomáhala babičke počas karantény

Kategória: Pomoc v rodine

Sara Nelly Švedová je piatačkou na ZŠ Staničná 13, Košice a veľmi sa jej dotkla situácia ohľadom celosvetovej koronavírusovej epidémie. „Do rizikovej skupiny, ktorá mohla podľahnúť tomuto vírusu, patrili naši starí rodičia. Veľmi sme sa o nich báli, a preto sme robili všetko preto, aby sme sa tomu nevystavovali. Veľa ľudí nosilo nákupy a iné veci, aby oni nemuseli ísť do obchodov a nákupných centier. Okrem toho, že sme babke nosili nákupy, tak sme s ňou trávili aj čas, aby nebola sama, a tiež sme boli jej psychickou podporou v tejto náročnej situácii,“ hovorí Sara.

„Cez víkendy sme k nej chodili prespať a potom ona prišla k nám domov. My sme robili len to, čo si zaslúžila. Veď ona nás vedela potešiť, rozosmiať a zmieriť, keď sme sa s bratom pohádali. Viem, že som nikomu nezachránila život a ani nijako nepomohla planéte, ale pomohla som svojej rodine.“

Za Sarah Nelly môžete hlasovať TU.

PR – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM