Lenka Fedorová Rôzne Správy

Zaujímavé štatistiky z Košíc: Priemerný vek prvorodičiek vás poriadne prekvapí!

Ktoré pohlavie dominuje a v koľkých rokoch rodia prvorodičky? Prečítajte si zaujímavé zistenia Štatistického úradu.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé štatistiky z Košíc: Priemerný vek prvorodičiek vás poriadne prekvapí!
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk

Košice sú rozlohou i počtom obyvateľov druhým najväčším mestom na Slovensku. Nie nadarmo sa im tak hovorí metropola východu. Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu bolo v Košiciach ku koncu minulého roka 239 141 obyvateľov s trvalým pobytom, z toho väčšinu tvorili ženy (52%).

Najviac obyvateľov pribudlo v Starom meste (411), najväčší celkový úbytok zaznamenali na Sídlisku nad jazerom (256). Počas uplynulého roka sa v metropole východu narodilo 2 336 živých detí (viac než v roku 2015 o 130 detí) a zomrelo 2 006 obyvateľov (medziročne menej o 75 osôb).

Trend odkladania sobášov a pôrodov do vyššieho veku sa zaznamenal z celoslovenského hľadiska a neobišiel ani Košičanov.

Priemerný vek ženy pri pôrode dosiahol 30,68 rokov a u prvorodičky 29,21 rokov – v oboch prípadov sa vek zvýšil oproti roku 2015.

Podobne je to aj pri vstupe do manželstva. Priemerný vek žien tu dosiahol 32,1 rokov, u mužov 34,8 rokov. Manželstvo v Košiciach uzavrelo celkom 1 240 dvojíc, čo je medziročne menej o 36 sobášov, rozviedlo sa 427 manželstiev

Východ Slovenska je tradične migračne stratovým regiónom, meniť bydlisko kvôli pracovným, či iným príležitostiam poskytovaných v iných okresoch, najmä na západnom Slovensku, či v zahraničí, sa každoročne rozhoduje čoraz viac ľudí.

Z Košíc sa každoročne viac obyvateľov vysťahováva, než prisťahováva. V roku 2016 migráciou ubudlo 389 obyvateľov Košíc, rovnako ako pred rokom.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM