Eva Mikulová Správy

Zažite Noc netopierov v košickej zoo

Akciu zameranú na život týchto lietajúcich cicavcov organizuje košická Zoo už siedmy krát. Vítané sú deti aj dospelí.

Ilustračný obrázok k článku Zažite Noc netopierov v košickej zoo
Zdroj: Martin Lopušný

Noc netopierov sa koná vždy posledný augustový víkend od roku 1997. Vyhlasuje ju sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov EUROBATS (dohovor podpísaný v roku 1994 v Bonne).

Koná sa každoročne vo viac ako 30-tich štátoch s cieľom propagovať ochranu netopierov. Na Slovensku túto akciu zastrešuje Spoločnosť na ochranu netopierov so sídlom v Bardejove.

Zoologická záhrada v Košiciach sa do Medzinárodnej noci netopierov zapojí už siedmy krát. Vo štvrtok 26. augusta pripravila v spolupráci so Spoločnosťou na ochranu netopierov program pre verejnosť.

„Účastníci sa aj v tomto roku môžu tešiť na monitoring nášho jediného lietajúceho cicavca. Akcia sa začne o 18. hodine prezentáciou na tému európske druhy netopierov a ich ochrana, ktorú pripravil dlhoročný pracovník Východoslovenského múzea a člen Spoločnosti na ochranu netopierov na Slovensku Miroslav Fulín,“ informuje hovorkyňa zoo Eva Malešová.

Noc netopierov bude pokračovať v areáli, kde sa účastníci pomocou odchytových sietí a ultrazvukového detektora dozvedia, aké druhy netopierov žijú v priestoroch Zoo.

Návštevníci sa tiež dozvedia, ako sa určuje pohlavie a kontroluje zdravotný stav. Akcia zameraná na ochranu netopierov je súčasťou kampane Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA) na ochranu európskej fauny.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM