Samospráva

Zisk VVS vlani prevýšil 616-tisíc eur, Košice stále nie sú v jej štatutárnych orgánoch

Vlaňajší čistý zisk Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), v ktorej je mesto najväčším akcionárom, prevýšil vyše polmilióna eur. Zástupcovia mesta Košice ale stále nie sú členmi štatutárnych orgánov tejto akciovej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Zisk VVS vlani prevýšil 616-tisíc eur, Košice stále nie sú v jej štatutárnych orgánoch
4
Galéria
Zdroj: TASR

Dobrú ekonomickú kondíciu spoločnosti akcionári schválili a prijali návrh obchodného plánu a finančný rozpočet na tento rok. Na riadnom valnom zhromaždení vodární odobrili aj víziu transparentnosti spoločnosti a uložili ich vedeniu splniť povinnosti, ktoré z nej vyplývajú.

TASR o tom informovala VVS s tým, že návrh mesta Košice na zvolenie Marcela Gibódu za člena Dozornej rady VVS (20. júna 2019) neprešiel. Zástupcovia mesta Košice tak stále nie sú členmi štatutárnych orgánov tejto akciovej spoločnosti.

Chcú naštartovať legislatívu

„Dnešný deň je pre mňa dôležitý predovšetkým z tohto hľadiska – akcionárom sme priniesli výsledky, ktoré potvrdzujú výnimočnú ekonomickú kondíciu vodární. Rastie rentabilita tržieb a výnosov, čistý zisk prevýšil za rok 2018 sumu 616-tisíc eur. Za 16 rokov sme strojnásobili majetok spoločnosti, jeho hodnota je momentálne 615 miliónov eur,“ skonštatoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha.

Vodárne chcú v blízkej dobe realizovať aj prvé kroky na presadenie avizovaného posilnenia transparentnosti. „Chcem osobne naštartovať proces zmeny legislatívy cez Asociáciu vodárenských spoločností (AVS), ktorá nám umožní ešte posilniť transparentnosť procesov vo všetkých vodárenských spoločnostiach,“ uviedol Hreha, ktorý je zároveň prezidentom asociácie na Slovensku.

Kritika primátora

V druhej časti programu valné zhromaždenie zvolilo štyroch nových členov Dozornej rady VVS. Stali sa nimi Richard Majza (za obec Ploské), Róbert Puci (námestník primátora mesta Trebišov), Karol Pataky (primátor mesta Kráľovský Chlmec) a Michal Domik (primátor mesta Rožňava). Ako vodárne uviedli, návrh mesta Košice na zvolenie Marcela Gibódu za člena dozornej rady neprešiel.

„Vzhľadom na to, že už boli navrhnutí a zvolení štyria menovaní členovia dozornej rady a ďalšie miesto v nej nebolo voľné, akcionári už nemohli hlasovať o novom návrhu mesta Košice, ktorý predniesol námestník Marcel Gibóda, keď navrhol za jej člena Marcela Čopa,“ uviedla VVS.

O obsadení funkcie člena dozornej rady Gibódom sa valné zhromaždenie zaoberalo aj na svojom mimoriadnom rokovaní v marci. Vtedy o ňom napokon ani nehlasovali, keďže z nej neodvolali bývalého mestského poslanca Igora Sidora.

Primátor Jaroslav Polaček od začiatku roka kritizuje VVS za netransparentnosť. Podľa neho vedenie akciovej spoločnosti opakovane znemožňuje obyvateľom mesta kontrolu svojho hospodárenia a rôznych zmlúv, keďže jeho zástupcovia stále nie sú členmi štatutárnych orgánov VVS, aj keď je mesto Košice vo vodárňach najväčším akcionárom (20,44 percenta). VVS už predtým zdôraznila, že je akciovou spoločnosťou, ktorá sa riadi zákonmi a stanovami spoločnosti a rešpektuje rozhodnutia svojich akcionárov, ale „nemôže sa riadiť uzneseniami mestských či obecných zastupiteľstiev“.

Tvrdí, že dozorná rada nemá v úmysle mestu upierať možnosť členstva v predstavenstve. Mestskému zastupiteľstvu (MsZ) odporučila nominovať do predstavenstva kandidáta, ktorý „nebude VVS osočovať a zavádzajúcimi informáciami mediálne znevažovať.“

Košice nemajú zastúpenie ani v predstavenstve VVS, a to od 18. januára. Jeho členom bol dovtedy viceprimátor poverený riadením mesta Martin Petruško, podľa rozhodnutia MsZ ho mal nahradiť Polaček.

VVS je riadená 771 akcionármi spoločnosti, ktorými sú obce a mestá v Košickom, Prešovskom a Banskobystric­kom kraji.

Ilustračné foto, TASR

Brífing k zmenám v predstavenstve VVS
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM