Veronika Hunyadiová Správy

Chystáte sa v Košiciach do kina? V týchto potrebujete očkovanie alebo test!

Nový COVID automat sa vzťahuje aj na kiná. V akom režime fungujú tie košické?

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa v Košiciach do kina? V týchto potrebujete očkovanie alebo test!
Zdroj: TASR/František Iván

V pondelok 16. augusta vstúpil do platnosti nový kultúrny semafor, ktorý určuje pravidlá pre divadelné predstavenia, koncerty či audiovizuálne predstavenia. Semafor, rovnako ako COVID automat, funguje na princípe, že si prevádzkovatelia a organizátori sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky alebo na podujatie.

Prevádzky majú na výber majú z troch režimov fungovania – plne zaočkovaní, skupina OTP (očkovaní, testovaní, prekonali ochorenie COVID-19) alebo základ (bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či testovanie). S konkrétnym režimom súvisia aj rôzne obmedzenia, a to v závislosti od farby okresu.

Nové pravidlá sa týkajú aj kín, zisťovali sme, v akom režime fungujú tie košické.

Kamenné aj letné kino

Kino Úsmev má otvorené pre návštevníkov zo skupiny OTP, čiže pre plne zaočkovaných, testovaných (PCR a LAMP nie starší ako 72 hodín, Ag test nie starší ako 48 hodín) a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 za ostatných 180 dní. Obmedzenie sa týka vstupu do kinosály, priestorov baru vrátane letnej terasy aj vstupu do Amfiku, kde funguje letné kino.

„Opatrenia zatiaľ platia v súčasnej oranžovej fáze, v budúcnosti pristúpime k obmedzeniu na skupinu plne zaočkovaných," uvádza kino na svojom webe.

V režime OPT funguje aj letné kino na streche Výmenníka Važecká, ktoré najbližšie premieta vo štvrtok (19. 8.). Rovnaký režim zaviedla aj košická Tabačka Kulturfabrik a platí pri vstupe do areálu Tabačky (Nádvorie, Fabrik Space, Bar a ostatné priestory v interiéri). V oranžových okresoch je v režime OTP kapacita obmedzená na 50 percent, ale maximálne 500 ľudí v interiéri a 1 000 v exteriéri.

Bez očkovania aj testu

Košické multikiná v obchodných centrách Optima a Galéria si zvolili iný režim. Kino Cinemax v Optime umožňuje vstup do prevádzky aj osobám iným ako zaočkovaným či osobám v režime OTP, teda aj neočkovaným – kino funguje v režime základ.

Žiadne potvrdenie ši nežiadajú ani v multikine Ster Century Cinemas v OC Galéria, ktoré tiež funguje v režime základ. Ako sme sa dozvedeli priamo na mieste, kinosály sú otvorené na polovicu kapacity a povinné je mať na tvári rúško.

Pri základnom režime je v oranžových okresoch kapacita na sedenie obmedzená na 50 percent, maximálne však 250 ľudí v interiéri a 500 v exteriéri. Sedenie je v každom druhom rade a medzi osobami, ktoré nie sú zo spoločnej domácnosti musí byť voľné miesto. Povinnosťou je tiež mať v priestoroch kina a kinosály prekryté horné dýchacie cesty. Konzumácia občerstvenia a nápojov je povolená.

Režimy fungovania

PLNE ZAOČKOVANÍ

  • osoby 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny
  • osoby 21 dní po jednodávkovej vakcíne
  • osoby 14 dní po prvej dávke, ak bola podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.
  • deti do 12 rokov veku

OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní)

  • osoby, ktoré sú plne zaočkované
  • osoby negatívne testované (72 hodín od odberu PCR alebo LAMP testu, 48 hodín od odberu AG testu)
  • osoby, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 180 dní.

ZÁKLAD

  • všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

V priloženej galérii si pozrite ako to v týchto dňoch vyzerá v prevádzkach a na letných terasách na Hlavnej ulici.

Opatrenia v Košiciach

Košické kaviarne a reštaurácie
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM