Správy

Košický primátor hodnotí náročný rok. Čo ho najviac potešilo a čo sklamalo?

Primátor Košíc Jaroslav Polaček sa v rozhovore ohliadol za uplynulým rokom a prezradil aj to, čo mesto čaká v tom nasledujúcom.

Ilustračný obrázok k článku Košický primátor hodnotí náročný rok. Čo ho najviac potešilo a čo sklamalo?
Zdroj: Mesto Košice

Aký bol rok 2020 z pohľadu primátora Košíc Jaroslava Polačeka? V rozhovore nám porozprával, aké investície sa v meste zrealizovali, čo ho tento rok najviac potešilo a nevynechal ani plány mesta na rok 2021.

Ako hodnotíte rok 2020?

Bol to veľmi ťažký rok. Aj my sme rovnako ako iné samosprávy museli plniť úlohy v boji s pandémiou nového koronavírusu, s ktorým predtým nikto nerátal. Som hrdý na to ako dobre sme to v meste dokázali a aj my sme pomohli zachrániť životy mnohých Košičanov. Napriek ťažkej situácii sme dokázali pokračovať vo zveľaďovaní mesta, investovali sme do jeho rozvoja a efektívnym a transparentným obstarávaním sme dokázali výrazne šetriť.

Čo sa v meste podarilo urobiť?

Asi najlepší pocit som mal na jeseň, keď nás celé Slovensko vrátane médií chválilo za náš nápad vytvoriť na košickom letisku najväčšie drive-in odberné miesto na Slovensku. Ukázali sme, že v kritických situáciách dokážeme mesto správne riadiť. Z môjho pohľadu je najpodstatnejšie, že Košice zvládli prvú vlnu pandémie najlepšie zo všetkých krajských miest.

Podobne je to aj teraz pri druhej vlne. Okrem toho sme sa výrazne posunuli vo všetkých veciach, ktoré sa týkajú zlepšovania stavu ciest, cyklochodníkov a miestnych komunikácií. Stálo nás to desiatky hodín úsilia, no dôležité je, že sme dostali právoplatné rozhodnutie na začiatkom výstavby Slaneckej cesty.

Čo vás najviac potešilo?

Začali sme šetriť obrovské finančné sumy na verejných obstarávaniach. Napríklad pri rekonštrukciách škôl sme dosiahli úsporu vyše pol milióna eur alebo tretinu pôvodných cien. Zamerali sme sa aj na to, aby sme dosiahli lepšiu hodnotu za peniaze. Stačí sa napríklad pozrieť do školských jedální, kde máme za podstatne menej peňazí vyššiu kvalitu surovín a pestrosť jedál. V minulosti sa pri výberoch dodávateľov diali rôzne neštandardné veci, ktoré sme teraz preťali a ušetrenými peniazmi môžeme ďalej zlepšovať kvalitu života v meste.

Potešilo ma aj spustenie aplikácie Adoptuj si chodník. Sledovali sme tým skvalitnenie zimnej údržby a zároveň sme dali možnosť zúčastniť sa na nej aj občanom, ktorí si takto môžu privyrobiť. Stovky Košičanov, ktorí si adoptovali chodníky nám potvrdili, že to bol správny krok.

A čo, naopak, sklamalo?

Mrzí ma, že sa často účelovo spochybňuje aj kvalitne odvedená robota ľudí z magistrátu, ktorým naozaj záleží na tom, aby sa zlepšoval život v meste. Vnímam, že to je mojou osobou. Mnohým ľuďom, ktorí si z mesta robili svoju korisť, kazím ich plány. Na to ma ale ľudia zvolili. Nie na to, aby som si tu zakrýval oči pred tým, keď si niekto na úkor mesta chce pretláčať svoje záujmy.

Čo bude prioritou pre rok 2021?

Chceme pokračovať v opravách chodníkov, ciest a mostov, pripravujeme sa na revitalizáciu Mlynského náhonu, chceme riešiť Dolnú bránu, v pláne je realizácia prepojenia kúpaliska Červená hviezda s Mestskou krytou plavárňou. Takisto budeme pokračovať v budovaní inteligentných priechodov pre chodov, modernizácii autobusových zastávok a príprav ďalších cyklotrás vrátane cyklochodníka na Alpinku. Na jeseň chceme otvoriť Košickú futbalovú arénu.

Začiatkom budúceho roka predstúpime pred poslancov s Plánom reštartu športovej infraštruktúry pozostávajúcom z 15 investícií. Pohli sme aj v riešení karanténnej služby, kde chceme už onedlho predstaviť riešenie. Prioritou sú aj ďalšie modernizácie a rozširovania kapacít v našich školách.

Chceme založiť Správu mestských komunikácií, začneme s výstavbu zariadenia pre seniorov v Krásnej a budeme pokračovať aj v obnove zdevastovanych a nepoužívaných bytov vo vlastníctve mesta pre Košičanov. V pláne je aj príprava parkoviska pre umiestnenie starých vozidiel (autovrakov), čím získame 200 parkovacích miest v centre alebo na sídliskách. Budeme hľadať aj podporu na to, aby v Košiciach mohol byť zakázaný hazard.

Ako budete tráviť Silvester?

Silvester s najväčšou pravdepodobnosťou strávim so synom. Štandardne by som aj s mojimi spolupracovníkmi išiel pozrieť do služby košických hasičov, záchranárov, našich mestských policajtov, zariadenia Oáza v Bernátovciach, Arcidiecéznej charity na Bosákovej alebo krízového centra Dorky a potom aj prvého Košičana alebo Košičanku, ktorí by sa narodili v novom roku. Takisto by som navštívil aj klientov nášho Strediska sociálnej pomoci na Garbiarskej ulici. Uvidím, čo z toho bude možné uskutočniť.

Dianie v Košiciach

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM