Veronika Hunyadiová Správy

Lokalita nového vakcinačného centra je ZNÁMA. Kedy sa začne s očkovaním?

Košický samosprávny kraj (KSK) otvorí prvé veľkokapacitné očkovacie centrum v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Lokalita nového vakcinačného centra je ZNÁMA. Kedy sa začne s očkovaním?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Košický samosprávny kraj (KSK) na základe poverenia Ministerstva zdravotníctva SR pripravuje spustenie veľkokapacitných očkovacích centier. Prvé centrum vznikne v telocvični župnej Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici v Košiciach.

Očkovať by sa pilotne malo začať na budúci víkend 27. a 28. februára.

V každom regióne

„Nakoľko v najbližších týždňoch dostaneme obmedzený počet vakcín, ako prvé spustíme očkovacie centrum v krajskom meste. V pilotnej fáze by sme mali očkovať učiteľov. Chceme odľahčiť kapacity očkovacích centier, ktoré v súčasnosti fungujú pri nemocniciach. Krajské očkovacie centrum by preto malo začať prevádzku počas víkendu, 27. a 28. februára. Denne by sme mali zaočkovať do 800 ľudí,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Vo veľkokapacitnom očkovacom centre na Ostrovského ulici v Košiciach bude pripravených šesť vakcinačných kójí. KSK aktuálne pripravuje aj technické vybavenie potrebné na zabezpečenie očkovacieho procesu.

Okrem Košíc vzniknú ďalšie očkovacie centrá v každom regióne v kraji tak, aby bola zabezpečená dostupnosť očkovania pre všetkých obyvateľov. V súčasnosti kraj vyberá priestory, ktoré sú vhodné na očkovanie v zmysle usmernení ministerstva zdravotníctva.

Zháňajú zdravotníkov

KSK spustilo aj nábor zdravotníkov, ktorých pomoc je nevyhnutná na zabezpečenie očkovania. Online registračný formulár je zverejnený na tejto webovej stránke.

K dnešnému dňu (18. 2.) sa zaregistrovalo vyše 210 zdravotníkov. Doposiaľ sa prihlásili primárne záujemcovia z Košíc a okolia, župa vyzýva i zdravotníkov z ďalších okresov v kraji, aby sa zapojili. Pri pilotnom očkovaní v Košiciach pomôžu aj dobrovoľníci z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja. V prípade, ak má niekto záujem pomôcť s očkovaním ako dobrovoľník, prihlásiť sa môže na mailovej adrese dckk@dckk.sk.

Lepšia dostupnosť

„Obyvateľov nášho kraja chceme ubezpečiť, že očkovanie je dobrovoľné, každý, kto sa príde zaočkovať, musí podpísať informovaný súhlas. Vytvorením očkovacích centier nechceme nikoho nútiť do očkovania. Veríme však odborníkom a sme presvedčení, že v súčasnosti je to jediné účinné riešenie, ako poraziť pandémiu. Preto urobíme maximum, aby sme pomohli s očkovaním a zabezpečili jeho dostupnosť vo všetkých regiónoch v kraji,“ dodal Trnka.

Košický samosprávny kraj zriadil infolinku pre ľudí, ktorí majú otázky k očkovaniu, účinnosti vakcín, ich zloženiu alebo vedľajším účinkom na očkovanie. Operátori sú k dispozícii na telefonickej linke 0850 122 085 v p­racovných dňoch od 8.00 hod. do 16.30 hod.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM