Lukáš Zavacký Správy

Najväčšia zubná akcia aj v Košiciach: Budúci odborníci dvíhajú varovný prst, prekvapilo ich toho viac...

Naučiť ľudí správne si čistiť zuby mala za cieľ najväčšia preventívna akcia v oblasti ústneho zdravia na Slovensku, ktorá vyvrcholila v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia zubná akcia aj v Košiciach: Budúci odborníci dvíhajú varovný prst, prekvapilo ich toho viac...
Zdroj: TASR

Roadshow nazvaná Spolu za zdravý a krásny úsmev odštartovala 20. apríla v Bratislave a prešla postupne 17 miest. Zorganizoval ju Slovenský spolok študentov zubného lekárstva v duchu hesla – Keď neprídu pacienti do ambulancie, musia ísť (budúci) lekári do ulíc.

„Toto je už jej štvrtý ročník. V predchádzajúcich 17 mestách sa nám podarilo zaškoliť v ústnej hygiene takmer 4000 občanov,“ povedal jeden z organizátorov, Jakub Jánošík, prezident Slovenského spolku študentov zubného lekárstva. Akcia podľa neho opäť potvrdila, že Slováci majú stále čo doháňať, keďže im veľmi často chýbajú dôležité informácie i správne návyky.

V stane na Hlavnej ulici pred sochou Immaculata radili odborníci Košičanom, ako sa čo najlepšie starať o ústnu hygienu. Praktické školenia účastníkov v jednotlivých mestách zabezpečovalo spolu takmer 80 študentov z troch slovenských univerzít – Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, Lekárskej Fakulty Univerzity Komenského a Slovenskej zdravotníckej univerzity.

A s akými prípadmi sa stretávali? „Videli sme napríklad, že už desaťročné deti mali veľké zubné kamene a zápaly okostnice, čiže chýbala polovica chrupu. Nemohla som tomu uveriť, tam bolo určite aj zlyhanie rodičov, pretože práve v tomto veku je rodič dôležitý, aby viedol deti k správnej ústnej hygiene. Ale prišiel za nami aj 80-ročný pán, ktorý mal celý svoj chrup v perfektom stave,“ priblížila projektová manažérka roadshow, Katarína Kusynová.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM