Veronika Hunyadiová Správy

Výstavba urgentného príjmu v Šaci napreduje: Pribudnú nové ambulancie aj moderná operačka

Novú budovu pre urgentný príjem začali stavať vlani. Kedy prijme prvých pacientov?

Ilustračný obrázok k článku Výstavba urgentného príjmu v Šaci napreduje: Pribudnú nové ambulancie aj moderná operačka
Zdroj: Nemocnica Košice - Šaca

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca už niekoľko mesiacov prebieha výstavba nového urgentného príjmu. Podľa plánov má nemocnica urgentný príjem dať do prevádzky začiatkom roka 2022.

Práce na stavbe urgentného príjmu aktuálne pokračujú bez výraznejšieho meškania. „Pracovníci na stavbe sú pravidelne testovaní. Generálnemu dodávateľovi a jeho subdodávateľom sa zatiaľ darí nahrádzať výpadky pracovníkov z dôvodu karantény z iných zdrojov. Na objekte urgentného príjmu prebiehajú stavebné práce na realizácii technického zariadenia budov a na objekte komunikačnej vertikály prebieha hrubá stavba v úrovni 9. podlažia,“ vysvetlil vedúci stavebného oddelenia nemocnice Dušan Ižák.

Projekt vybudovania nového urgentného príjmu je spolufinancovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu Európskeho fondu regionálneho rozvoja, a to v celkovej sume 8 122 034,50 eur, pričom 10 % z uvedenej sumy uhradí nemocnica. Zhotoviteľom stavby je na základe výsledku verejného obstarávania spoločnosť MARCUS INDUSTRY, a.s. Realizácia projektu má trvať 24 mesiacov, práce sa začali začiatkom roka 2020.

Špičkové vybavenie aj operačka

Nový urgentný bude mať modernú architektúru a vo vnútri poskytne obrovský priestor. K dispozícii bude priestranná čakáreň s recepciou a triážou pacientov v závislosti od ich ťažkostí. Samozrejmosťou bude samostatný vchod pre posádky RZP a pre chodiacich pacientov.

„Na jednom mieste, v jednej budove, sme za účelom promptnej diagnostiky sústredili všetky moderné zobrazovacie metodiky ako najnovší CT prístroj, sonografia, RTG a to všetko spolu s viacerými odbornými pohotovostnými ambulanciami ako chirurgia, ortopédia, neurológia. V rámci internistickej časti urgentného príjmu chceme našim pacientom ponúknuť štyri samostatné, plne prístrojovo vybavené a navzájom oddelené vyšetrovacie jednotky,“ priblížil Juraj Miko, vedúci lekár urgentného príjmu.

Pri potrebe observácie, resp. podania infúznej liečby bude k dispozícii samostatná expektačná miestnosť. Chirurgická časť bude mať po otvorení najmodernejšiu mini operačnú sálu.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM