Eva Mikulová Správy

Deti sa do škôl a škôlok tešili. Vydržia v laviciach aspoň do konca týždňa? FOTO, VIDEO

V Košiciach dnes nastúpilo do základných škôl 65 percent žiakov prvého stupňa. Rodičia museli mať negatívne testy.

Zdroj: TASR/František Iván

V metropole východu sa dnes premiérovo v tomto roku otvorili brány základných a materských škôl. Vstúpiť do nich mohli všetky deti, ktorých rodičia svojim podpisom v čestnom vyhlásení potvrdili, že nie sú infekční na ochorenie Covid-19.

Do lavíc zasadlo vyše 65 percent žiakov I. stupňa základných škôl. V materských školách sa na obnovenom výchovno-vzdelávacom procese zúčastnilo 44 percent detí.

Ešte pred dnešným nástupom detí do škôl sa uskutočnilo testovanie ich zamestnancov a rodičov, ktorého sa v priestoroch mobilných odberových miest zriadených na jednotlivých školách zúčastnilo 22 percent z 15 700 osôb.

Len 9 pozitívnych prípadov

Počas víkendového testovania na košických školách bolo zaznamenaných 9 pozitívnych prípadov, čo pri 3 503 testoch znamená 0,26-percentnú pozitivitu.

Celkovo sa dnes otvorilo 33 z 34 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Jedinou výnimkou bola ZŠ Ľudmily Podjavorinskej na Luníku IX, kde ešte do uplynulého piatku bola karanténa, a preto sa tam cez víkend ani netestovalo.

V 52 spomedzi 56 materských škôl nastalo dnes radostné zvítania detí so svojimi spolužiakmi a pedagógmi. Kvôli karanténe museli zostať doma len žiaci z MŠ Jenisejská, Park Mládeže, Havanská a Hrebendova.

Pre koho bude prezenčná výuka?

Radosť z návratu detí do škôl zatienilo usmernenie o tom, že od stredy 3. marca by mala byť prezenčná výučba podľa uznesenia vlády umožnená iba deťom zamestnancov s „nevyhnutným prezenčným výkonom práce“.

Keďže viacerí rodičia ako aj školy upozorňovali na nejasný výklad, primátor mesta Košice Jaroslav Polaček kontaktoval ministra školstva Branislava Gröhlinga.

„V Košiciach dnes prišlo do škôl percentuálne viac detí ako v iných slovenských mestách. S pánom ministrom sme sa rozprávali aj o ďalšom vývoji situácie a zhodli sme sa na dôležitosti prezenčnej výučby pre žiakov na školách. Všetkým rodičom, ktorí nemôžu pracovať z domu umožníme zapojiť do nej svoje deti. Nemusia sa báť, robíme všetko preto, aby sa maximálne zabránilo šíreniu nákazy. Jedinou podmienkou okrem ich bezinfekčnosti bude, aby podpísali čestné vyhlásenie, že nemôžu pracovať z domu. To bude od zajtra zverejnené na webových stránkach našich škôl.“

Školy sú podľa primátora z pohľadu ochrany verejného zdravia momentálne jedny z najbezpečnejších miest v Košiciach.

„Je veľmi dôležité, aby sa žiaci učili prezenčne. Pevne verím, že čo najviac detí bude môcť zostať v škole aj v ďalších dňoch. Dnes sme ich mali okolo 70 percent a všetci budeme radi, ak podobné čísla budeme mať aj naďalej. Dnešný úvodný deň v škole sprevádzali objatia žiakov a učiteľov. Hlavne prváčikovia trpeli, veľkú časť práce museli urobiť rodičia. Taktiež to nemajú ľahké. Ak nechceme neskôr vyhľadávať psychológov a psychiatrov, deti musia byť v škole. Som rád, že mesto a ministerstvo zmýšľajú rovnako a chcú, aby sa v školách učilo čo najviac detí pri dodržaní všetkých zdravotných a bezpečnostných opatrení,“ dodal riaditeľ ZŠ Hroncová Martin Fazekaš.

Z Košíc:

V OBRAZOCH: Deti v Košiciach sa opäť vrátili do škôl
10
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM