Veronika Hunyadiová Správy

Do lavíc zasadli aj ôsmaci a deviataci. Kedy sa pridajú ďalšie ročníky?

Po polroku sa do škôl vrátila aspoň časť žiakov druhého stupňa.

Ilustračný obrázok k článku Do lavíc zasadli aj ôsmaci a deviataci. Kedy sa pridajú ďalšie ročníky?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V košických základných školách je opäť o niečo. Po prvýkrát od októbra minulého roka si do nich v pondelok (19. 4.) zasadli aj ôsmaci a deviataci. Po polročnej pauze sa do škôl vrátilo 1 333 ôsmakov, čo je takmer 84 percent z ich celkového počtu a 1 089 deviatakov, čo predstavuje 82 percent.

Okrem nich sa v skupinách po päť žiakov prezenčne v učí celkovo 100 detí na II. stupni zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Vzhľadom na to, aby si ôsmaci a deviataci postupne zvykli na návrat do bežného režimu prezenčnej výučby, bola by košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová rada, keby aj pedagógovia boli počas úvodných dni zhovievavejší ako zvyčajne k ich školským vedomostiam.

„My zas naďalej môžeme všetkým rodičom garantovať, že deti v našich školách nájdu bezpečné prostredie a budú mať vytvorené kvalitné podmienky pre svoju výchovu a vzdelávanie,“ dodala.

Od budúceho týždňa by do košických základných škôl mohli zamieriť aj zvyšní žiaci II. stupňa. V pondelok 26. apríla sa z návratu do škôl budú môcť tešiť aj piataci, šiestaci a siedmaci. Ak všetko dobre pôjde, od začiatku mája by mohli svoju činnosť v Košiciach obnoviť aj centrá voľného času a základné umelecké školy (ZUŠ) aj pre skupinovú výučbu.

Naďalej s testom

Podmienkou na to, aby sa žiaci košických základných a materských škôl mohli učiť priamo v školách, je vyhlásenie o bezinfekčnosti a negatívneho testu u jedného z rodičov alebo u zákonného zástupcu dieťaťa. V pondelok túto podmienku splnilo celkovo 9 300 žiakov na základných školách a 4 139 detí v materských školách.

Kým počet žiakov na I. stupni oproti minulému týždňu poklesol o necelé percento, škôlkarov je viac o tri percentá. Aj naďalej platí, že v súčasnosti je v Košiciach v karanténe jediné školské zariadenia a to MŠ na Žiackej ulici v Krásnej. Jej žiaci budú môcť opätovne nastúpiť do výchovno-vzdelávacieho procesu v stredu 21. apríla.

„Som veľmi rada, že nám počty žiakov na našich školách postupne rastú a od stredy by už žiadna škola alebo trieda nemala byť v karanténe. Asi to nie je až taký častý úkaz, že sa žiaci v polovici apríla tešia do školy, no tento rok je výnimkou,“ uviedla Gurbáľová.

Foto: ilustračné

Správy z Košíc a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM