Správy

Dramatická situácia v Košiciach: Nemocnica praská vo švíkoch, dochádza jej kapacita

Situácia v košickej nemocnici sa každým dňom zhoršuje. Noví pacienti pribúdajú v desiatkach.

Ilustračný obrázok k článku Dramatická situácia v Košiciach: Nemocnica praská vo švíkoch, dochádza jej kapacita
Zdroj: UNLP

Košická Unvierzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) sa blíži k hranici svojich kapacít. Za dva dni pribudlo ďalších 40 pacientov s ochorením COVID-19.

V piatok (8. 1.) popoludní zatvorila nemocnica na pracovisku na Rastislavovej ulici pre verejnosť všetky ambulancie, slúžiť budú výlučne pre pacientov s ochorením COVID-19 alebo podozrením naň. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Chystajú ďalšie lôžka

„Lôžka sú prakticky obsadené na 100 percent, pripravujeme ešte jednu reprofilizáciu. Počet lôžok pre pacientov s COVID-19 sa tak zvýši na 328. Približujeme sa k hranici našich kapacít, lôžkových aj personálnych,“ uviedol výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť UNLP Košice Martin Paulo.

Podľa Kriškovej je aktuálne v nemocnici hospitalizovaných 258 pacientov s ochorením COVID-19. V kritickom stave je na oddelení anestéziológie a cestovnej medicíny na pľúcnu ventiláciu napojených 19 pacientov. „Takmer 140 zamestnancov je v karanténe,“ doplnila.

Červená a biela zóna

Všetky ambulancie v takzvanej starej nemocnici budú na zdravotné úkony pre pacientov s ochorením COVID-19 alebo podozrením naň slúžiť až do odvolania. Všetkým ostatným pacientom odporúča nemocnica využívať pracovisko na Triede SNP 1.

„Takzvaná nová nemocnica je celá ako biela zóna vyčlenená pre pacientov, ktorí nemajú ochorenie COVID-19 a nie je u nich ani podozrenie naň,“ doplnila Krišková s tým, že v prípade, ak títo pacienti potrebujú akútnu neodkladnú zdravotnú starostlivosť, majú ju vyhľadať na oddelení urgentného príjmu na Triede SNP.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM