Eliška Šándorová Rôzne

FOTO: Budova, ktorá sa napriek svojmu smutnému vzhľadu usmieva na Košičanov

Ešte začiatkom februára tohto roka jej "do smiechu" nebolo. Reč je o najvyššej budove v centre Košíc, ktorá svojím vzhľadom rozhodne úsmev na tvári nevyčarí. Či?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Budova, ktorá sa napriek svojmu smutnému vzhľadu usmieva na Košičanov
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Centrum našej metropoly východu doslova špatia známe budovy, do ktorých sa zahryzol zub času. Jednou z nich je aj dvanásťposchodová stavba na Garbiarksej ulici, ktorá slúžila úradníkom a naposledy, v roku 2011, daniarom.

Tento takmer 50-metrový objekt, ktorý je zároveň najvyššou budovou v Starom Meste a druhou najvyššou stavbou v meste, sme zaradili začiatkom februára aj do našej čitateľskej hlasovačky. Pýtali sme sa Košičanov, ktorá „opacha“ v centre na nich pôsobí odstrašujúcim dojmom.

Popri Dome obuvi (48,3%) a starej Aide na Poštovej ulici (24,6%) sa umiestnila stavba na Garbiarskej na treťom mieste (11,9%).

Kým dva týždne dozadu pôsobila budova svojím smutným dojmom, teraz sa na jej tvári – fasáde – zjavil úsmev. Alebo výsmech?

Ako sa tam dostal? Za touto netradičnom zmenou stojí umelec, ktorý sa na sociálnej sieti prezentuje ako Génius Laci. Fotografiám dal príznačný názov: Šťastie.

„Chcel som trochu potešiť ľudí v dobe, ktorá na Slovensku nie je úplne veselá. Úsmev je namaľovaný farbou a upozorniť má aj na problém schátranej budovy," píše o počine autora denník Sme. Ako sa mu podarilo úsmev na fasádu namaľovať, už neprezradil.

Budova v roku 2016 zmenila majiteľa. Patrí realitnej kancelárii, ktorá s ňou mala veľkolepé plány. Na prvých dvoch poschodiach mali/majú byť obchodné a kancelárske priestory i reštaurácia.

Na zvyšných podlažiach sa niekdajšie kancelárie daňovákov majú zmeniť na 56 bytov s terasou a súčasťou budú aj parkovacie miesta. Nuž, ktovie, kedy sa do schátranej budovy nasťahujú veselí a usmievaví majitelia bytov, keďže so stavbou sa nič nedeje. Aspoňže sa nateraz usmieva…

Úsmev v Košiciach
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM