Adam Stečák Kultúra

FOTO SERIÁL (7.): Majestátny kaštieľ grófa Zichyho bol kedysi najkrajšou šľachtickou rezidenciou

Košice majú viacero pamiatok, ktoré lákajú návštevníkov svojou históriou a architektúrou aj mimo centra. Jedným z nich je Zichyho kaštieľ v Barci.

Ilustračný obrázok k článku FOTO SERIÁL (7.): Majestátny kaštieľ grófa Zichyho bol kedysi najkrajšou šľachtickou rezidenciou
10
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Adam Stečák

Mesto Košice a jeho pamiatky sú lákadlom pre turistov zo Slovenska a celého sveta. Pamiatkami však disponujú aj jednotlivé mestské časti Košíc.

Medzi najkrajšie

Príkladom je majestátny Zichyho kaštieľ v Barci, ktorý bol kedysi najkrajšou šľachtickou rezidenciou celej Abovsko-turnianskej stolice. V mestskej časti Košice – Barca sa nachádza ešte aj barokový kaštieľ, ktorý patril rodine Barczayovej.

Kaštieľ na severnom okraji mestskej časti Barca sa dostal v minulosti do vlastníctva grófa Zichyho. Kaštieľ, postavený v 15. storočí, je v renesančnom štý­le.

Boli v ňom i školy

Renovácie sa dočkal v roku 1849 a v roku 1899 ho dal prestavať košický staviteľ Jakab. Kaštieľ bol určený na využívanie aj inými inštitúciami. ako napr. v roku 1935 keď slúžil pre Štátne pokusné hospodárstvo, v rokoch 1936 –1938 tam bola zriadená Gazdinská škola.

V roku 1938 tam bolo umiestnené vojenské veliteľstvo a neskôr aj Maďarská žandárska škola. Po oslobodení až do roku 1952 bola časť Kaštieľa využívaná na účely zriadenej stanice Zboru národnej bezpečnosti.

Od 9. októbra 1955 do 18. septembra 1970 bola v budove kaštieľa bola zriadená Stredná poľnohospodárska technická škola. Následne v týchto priestoroch bolo umiestnené Stredné poľnohospodárske učilište, ktoré sa v roku 2006 premiestnilo na Kukučínovu ulicu v Košiciach.

V súčasnosti kaštieľ odkúpila mestská časť a opravuje ho, aby slúžil ako sídlo obecného úradu, knižnice, múzeu a ďalším verejno prospešným funkciám.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Kaštieľ Barca
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM