Lenka Fedorová Rôzne

Kde sa podela Dalamanská záhrada či Hanfischka? Dnes by ste ich v Košiciach hľadali márne!

Niektoré názvy známych miest z Košíc sa zmenili natoľko, že dnes by sme ich už ťažko podľa nich hľadali. Skúste si tipnúť, ktorý park niesol pomenovanie Hanfischka?

Ilustračný obrázok k článku Kde sa podela Dalamanská záhrada či Hanfischka? Dnes by ste ich v Košiciach hľadali márne!
Zdroj: TASR

Košice si nenesú prívlastok metropola východu náhodne. Okrem toho, že sú druhým najväčším mestom na Slovensku, majú za sebou poriadne dlhú históriu. Počas nej sa toho v meste veľa menilo. Okrem vizuálnej stránky prešli poriadnou zmenou aj názvy niektorých významných miest.

Nedávno sme vám priniesli článok o minulých názvoch košickej Hlavnej ulice či samotného mesta. Avšak viete, kde bol v Košiciach Sokolský sad či Delamanska záhrada? Dnes by ste ich pod týmto názvom len márne hľadali na mape!

V 18. – 19. storočí sa mu hovorilo aj Mestské lúky, po nemecky Stadtische Wiesen, potom Stadt Wiesen. Neskôr to bol Hanfischka a Delamanska záhrada. Reč je o košickom Mestskom parku, ktorý prešiel v minulosti poriadnymi zmenami názvu.

„Keď v roku 1860 spáchal samovraždu veľmi obľúbený maďarský národovec, politik, gróf Stefan Széchenyi (1791 – 1860), pomenovali Košičania jeho menom vznikajúci park na Széchenyi tér (1869), Széchenyi rét (1870) či Széchenyi liget (1912), teda najprv ako námestie, potom ako lúku a nakoniec ako háj či park,“ uvádza sa v archívnych novinách.

Po vzniku prvej ČSR prekrstili páni mesta park na Sokolský sad. Tento názov však vydržal iba do novembra 1938. Potom dostal opäť maďarské meno Széchenyi liget.

Po oslobodení v roku 1945 došlo k ďalšej zmene názvu. Park dostal meno Sad maršala Petrova, podľa veliteľa 4. ukrajinského frontu.

S tým maršalom to bolo trochu prehnané, pretože Petrov bol v čase oslobodzovania Košíc ešte iba generálom, čo sa potichu upravilo zmenou parku na Sad generála Petrova.

Park bol tak dlho ľudovo nazývaný iba zjednodušene Petrov sad, časom však z neho vyvanula všetka politika. V roku 1990 ho premenovali na súčasný Mestský park.

Titulné foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24, Archív: Košický večer, r. 1996

Košický Mestský park. / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM