Lukáš Zavacký Správy

Konferencia v Košiciach o násilí na ženách: Projektom sa chce docieliť lepšia kvalita služieb pre obete

V Košiciach sa uskutočnilo stretnutie, na ktorom sa debatovalo o chúlostivej téme. Projekt by mal pomôcť týraným ženám.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia v Košiciach o násilí na ženách: Projektom sa chce docieliť lepšia kvalita služieb pre obete
Zdroj: TASR

O svojich skúsenostiach s podporou a ochranou žien pred násilím, ako aj o výzvach a príležitostiach spolupráce hovorili v diskusiách zástupkyne mimovládnych organizácií, ale aj zástupcovia samosprávy, štátnej správy a špecializovaných inštitúcií.

„V projekte chceme prispieť k lepšej dostupnosti a k zlepšeniu kvality špecifických služieb pre ženy zažívajúce rodovo podmienené partnerské násilie a ich deti v našom kraji,“ povedala vedúca odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Jusková.

„Napriek tomu, že KSK má v rovine minimálnych štandardov Rady Európy ešte stále rezervu, v porovnaní s ostatnými samosprávnymi krajmi na Slovensku na našom území je najväčší počet špecializovaných poradenských centier, ako aj špecializované zariadenie núdzového bývania,“ doplnila.

Celkové oprávnené výdavky projektu sú takmer 296 000 eur, v jeho rámci sa budú do roku 2017 realizovať a ďalších päť rokov podporovať viaceré aktivity. Zlepšiť by sa mala kvalita a dostupnosť špecializovaného sociálneho poradenstva pre rôzne cieľové skupiny, právna pomoc či kultúrno-výchovná činnosť pre deti v zariadení núdzového bývania. Pribudnúť by mali aj nové formy poradenstva – telefonické, mailové a osobné, ako aj mobilné poradenstvo v okresoch kraja, kde tieto služby nie sú dostupné.

Konferenciu financoval Nórsky finančný mechanizmus a štátny rozpočet SR. Organizátorom podujatia bol Košický samosprávny kraj v spolupráci s mimovládnymi organizáciami a združeniami Fenestra, Pomoc rodine, Hana a Kotva.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM