Správy

Primátor ide rokovať s ministrom financií. Témou budú aj peniaze pre dopravný podnik

Košice uvažujú o štátnej pôžičku pre dopravný podnik. Definitívne rozhodnutie ešte nepadlo.

Ilustračný obrázok k článku Primátor ide rokovať s ministrom financií. Témou budú aj peniaze pre dopravný podnik
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Mesto Košice prehodnocuje ponuku na bezúročnú pôžičku pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zo strany Ministerstva financií (MF) SR. Ako povedal hovorca magistrátu Vladimír Fabian, bude to jednou z tém nadchádzajúcich spoločných rokovaní.

Pripomenul, že primátor Jaroslav Polaček niekoľko mesiacov rokuje s predstaviteľmi vlády o tom, aby poskytli pomoc nielen pre DPMK, ale aj pre ďalšie mestské podniky či samotné mesto Košice. Finančné výpadky z dôvodu pandémie nového koronavírusu mesto počíta v desiatkach miliónov eur, zo svojho rozpočtu ich podľa Fabiana nedokážu vykryť.

„Vítame záujem súčasného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ako i ďalších vládnych predstaviteľov, riešiť aj problém mesta Košice – dôkazom tohto sú tiež niektoré návrhy riešení, ktoré vzišli z týchto rokovaní. V priebehu budúceho týždňa absolvuje primátor pracovnú cestu do Bratislavy a súčasťou nej by mali byť aj stretnutia a rokovania na ministerstve financií,“ povedal Fabian. Jednou z tém, ktorú budú riešiť, bude práve pomoc pre DPMK i pre ostatné mestské podniky.

Čo na to ďalšie mestá?

MF SR ponúklo Bratislave, Košiciam, Prešovu a Žiline pomoc vo forme bezúročných pôžičiek. Chce tak upokojiť situáciu v ich mestských dopravných podnikoch, ktoré pre pandémiu nového koronavírusu zápasia s výpadkom príjmov. Hlavné mesto nemá záujem o takúto pomoc, odkazuje, že chce rovnocennú pomoc, akú dostali aj súkromné dopravné firmy.

Žilina ponuku rezortu víta, no definitívne sa rozhodne až po zoznámení sa s podrobnosťami a podmienkami pôžičky. Prešovská radnica sa zas vyjadrila, že ak sa prepad tržieb jej dopravného podniku prehĺbi, situáciu nevyrieši ani pôžička.

Prevádzkovatelia MHD v uvedených mestách už niekoľko týždňov upozorňujú, že bez pomoci od štátu môže dôjsť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný. Vodiči dopravných podnikov v Bratislave a Košiciach pre obavy z dôsledkov výpadkov v pondelok (12. 4.) ráno hodinu štrajkovali.

Správy z Košíc a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM