Lenka Fedorová Rôzne

Košické talenty postúpili do európskeho finále v robotickej súťaži: Zožali skandovaný potlesk

Skvelý úspech sa podaril siedmim chlapcom vo veku 10 až 16 rokov. Hrozilo im však tesné vypadnutie.

Ilustračný obrázok k článku Košické talenty postúpili do európskeho finále v robotickej súťaži: Zožali skandovaný potlesk
Zdroj: TASR

Talentovaným chlapcom z družstva Talentum SAP sa podaril vynikajúci úspech. V stredoeurópskom finále sa stretlo 21 tímov z Česka, Slovenska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Do Debrecínu, kde sa bude konať európske finále, sa prebojovali 4družstvá.

„Šesť zo siedmich súťažiacich košických chlapcov sa zúčastnilo aj vlaňajšieho svetového finále mladých staviteľov robotov First Lego League World Festival 2015 v americkom St. Louise. Za svoje inovatívne riešenie vtedy získali prestížne tretie miesto v konkurencii 104 družstiev,“ povedala Angelika Haneszová.

Členmi tímu boli Zoltán Szitás (16 rokov) hlavný konštruktér, Oszkár Urbán (14) programátor, Maximilan Pándy (14) programátor, Oliver Dávitko (15) projektový dizajnér, Ján Pavol Luby (15) programátor, Bendek Kukoricás (16) projektant a konštruktér Norman Kovács (10)

V disciplíne Robot Game plnili so svojimi robotmi zadané úlohy. Vybojovali si až postup do finále so súpermi z Trnavy, napriek tomu, že mal ich robot počas semifinále poruchy a hrozilo vypadnutie.

V ďalších dvoch disciplínach hodnotili rozhodcovia kvalitu postaveného robota, nápady a dokumentáciu. Košičania tu obsadili druhú priečku. Poslednou disciplínou bola tímová deľba úloh pri nepripravenej úlohe. Košický tím mal obliecť člena svojho tímu do papiera rôzneho druhu. Talentovaným Košičanom sa ušla tretia priečka.

Mladé talenty dostali viac ocenení, čo sa prejavilo aj obrovským skandovaným potleskom pre slovenské aj maďarské družstvo.

„Do poslednej chvíle som neverila, že sa to podarí. Veľmi sa tešíme na zlepšovanie nášho robota, projektu, na celú prípravu na európske finále. Budú tam veľmi silné tímy z Nemecka a Švajčiarska. Dostať sa do svetového finále bude veľmi ťažké,“usmievala sa šťastná A. Haneszová.

Medzi prvými gratulantmi boli zástupcovia firmy KOSIT, pôsobila ako konzultant pre Talentum SAP.„Boli sme pri zrode nápadu, keďže tento rok mali súťažiaci tému odpadu. Sledovali sme každý ich krok. Veľmi im to prajeme,“uviedla Jana Končeková, riaditeľka Nadácie KOSIT.

FOTO: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Detská železnica v Košiciach zbiera fotografie: V pripravovanej knihe sa môžete objaviť aj vy

Najväčšie lákadlo turistov tak, ako ho nepoznáte: Ako sa menil Dóm sv. Alžbety časom? FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM