Veronika Hunyadiová Správy

Košický kraj zabezpečil nocľah už 500 utečencom. Prvé rodiny sú aj v Košiciach

Kraj má k dispozícii 721 lôžok pre utečencov. Kapacity vie navýšiť až na šesťtisíc miest.

Ilustračný obrázok k článku Košický kraj zabezpečil nocľah už 500 utečencom. Prvé rodiny sú aj v Košiciach
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) má v prevádzke 14 zariadení, ktoré slúžia ako azylové centrá s ubytovaním pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Za tri dni poskytol dočasný nocľah už viac ako 500 obyvateľom z Ukrajiny.

Kraj na tento účel vyčlenil župné zariadenia a voľné kapacity stredoškolských internátov, turistických ubytovní, školy v prírode aj telocviční.

Koľko ľudí ubytovali?

„To, čo sa deje na Ukrajine, nám nie je ľahostajné, aj z úrovne kraja sa snažíme pomôcť tam, kde môžeme. Hneď po vypuknutí vojenského konfliktu sme začali pripravovať naše zariadenia na prijatie utečencov z Ukrajiny. Prvým ženám s deťmi sme poskytli nocľah už počas víkendu,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Aktuálna kapacita zariadení je 721 lôžok, v utorok (1. 3.) ráno bolo obsadených 272 miest.

V župných azylových centrách dostávajú vojnoví utečenci základnú humanitárnu pomoc. Kraj v zariadeniach realizuje aj testovanie na COVID-19.

Postele a matrace

Ak to bude potrebné, župa vie kapacitu navýšiť až na šesťtisíc lôžok. Ako azylové centrá slúžia aj priestory telocviční, napríklad 50 miest vzniklo v telocvični SOŠ technickej v Michalovciach, 70 lôžok je v telocvični SOŠ techniky a služieb vo Veľkých Kapušanoch a kapacitu 75 miest má telocvičňa Hotelovej akadémie na Južnej triede v Košiciach.

Župa vie takto prispôsobiť priestory ďalších zariadení, o pomoc žiada aj verejnosť. „Keďže máme nedostatok matracov a postelí, touto cestou prosím verejnosť a firmy, ak vedia pomôcť s týmto vybavením, aby nás kontaktovali,“ dodal Trnka.

Kraj na uskladnenie poskytovanej hmotnej pomoci zriadil na Ostrovského ulici v priestoroch telocvične, kde sídlilo veľkokapacitné odberové miesto, centrálny sklad. Aktuálne zriaďuje aj transparentný účet, na ktorý môže verejnosť prispievať na zabezpečenie materiálnej pomoci.

Utečenci aj v Košiciach

Prvé rodiny dnes prijal aj stredoškolský internát pri SOŠ technickej na Kukučínovej 23 v Košiciach, ktorý pre utečencov vyčlenil 30 miest v izbách. V utorok (1. 3.) predpoludním tu bolo 12 ľudí, ktorí sa prišli ubytovať v pondelok neskoro večer.

Medzi nimi je aj matka s dcérou z Ukrajiny, ktoré cestovali na Slovensko niekoľko hodín. Ako uviedla, chýba im akurát pripojenie na internet, aby sa mohli spojiť s rodinou.

Útočisko na internáte našli aj mladí študenti. „Ľuďom, ktorí sú ubytovaní v našom školskom internáte, poskytujeme aj teplú stravu. Tiež tu máme mladých ľudí, ktorým ako stredná odborná škola vieme poskytnúť aj priestor na vzdelávanie. Budeme sa snažiť vytvoriť im také podmienky, aby sa tu cítili dobre,“ povedal riaditeľ školy Ján Pituch.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM