Správy

Kritický stav v košickej nemocnici. Pacientov už presúvajú do iných nemocníc

Košická univerzitná nemocnica je na hrane svojej kapacity. S covidovými pacientami jej vypomáhajú nemocnice v kraji.

Ilustračný obrázok k článku Kritický stav v košickej nemocnici. Pacientov už presúvajú do iných nemocníc
Zdroj: UNLP

Krompašská nemocnica pomáha s riešením aktuálnej pandemickej situácie v regióne, v rámci kooperácie nemocníc v Košickom samosprávnom kraji (KSK) prevzala už 18 pacientov s ochorením COVID-19 z Košíc. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach v priebehu posledných dvoch týždňov zápasí s vysokým počtom pacientov s ochorením COVID-19, jej vyťaženie je na hrane vytvorených kapacít. Ako ozrejmila Pavliková, aby sa zvládla kritická situácia v UNLP Košice, preberajú okolité nemocnice týchto pacientov, či už na lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou alebo na takzvané kyslíkové lôžka.

Majú voľné lôžka

Krompašská nemocnica od 29. decembra 2020 reprofili­zovala celý chirurgický pavilón na COVID oddelenie a navýšila jeho kapacitu na celkovo 27 lôžok. Jeho súčasťou je aj oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny so štyrmi lôžkami s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu. „Prevzali sme v rámci pomoci od UNLP už 18 pacientov s ochorením COVID-19. Aktuálne máme hospitalizovaných 13 pacientov s novým koronavírusom, z toho traja pacienti si vyžadujú podporu umelej pľúcnej ventilácie,“ uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Kraus.

Nemocnica podľa Pavlikovej naďalej poskytuje akútnu zdravotnú starostlivosť pre ostatných pacientov, hospitalizuje akútne stavy na internom, chirurgickom aj detskom oddelení. Oddelenie gynekologicko-pôrodnícke tiež poskytuje svoje služby priebežne s výnimkou plánovaných operácií. Ako jedna z mála v súčasnosti umožňuje krompašská nemocnica aj prítomnosť otca pri pôrode po splnení prísnych protiepidemických opatrení.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM