Lukáš Zavacký Kultúra Kultúra

Obliekanie kimona, lahodný čaj, bonsaje: Čo všetko ešte čaká návštevníkov festivalu japonskej kultúry?

V Košiciach sa koná festival japonskej kultúry. Toto všetko sa pripravilo pre návštevníkov tohto podujatia...

Ilustračný obrázok k článku Obliekanie kimona, lahodný čaj, bonsaje: Čo všetko ešte čaká návštevníkov festivalu japonskej kultúry?
Zdroj: TASR

Festival, ktorý má tento rok už svoje deviate pokračovanie a ktorý ponúkne bohatý program, sa uskutoční v Kultúrno-spoločenskom centre na Jedlíkovej 7 počas soboty a nedele (12. a 13. marca).

Účasť sa rozrástla

„Na začiatku sme sa zišli ako skupina ľudí, ktorých fascinovala japonská kultúra s tým, že si vzájomne cez víkend ukážeme, čo nás na nej najviac zaujíma a čomu sa venujeme,“ hovorí o vzniku podujatia organizátor, Blažej Gál, zo spoločnosti priateľov japonskej kultúry Cassovia Samurai.

Ako však povedal ďalej, neskôr vznikla myšlienka podeliť sa s touto aktivitou aj s ďalšími nadšencami. „Uvedomili sme si, že prečo by sme si informácie šírili len medzi sebou, nech príde každý, koho to zaujíma. A tak sa rokmi toto pôvodne komunitné podujatie rozrástlo do rozmeru festivalu s hojnou účasťou verejnosti.“

Meditácie či ukážky bojových umení

Novinkou tohtoročného Nippon víkendu je, že má počas oboch dní samostatný program. V minulosti sa nedeľňajšia ponuka opakovala zo soboty.

Hostia budú môcť získavať duchovnú rovnováhu pri zenovej meditácii, naučiť sa základy hry go, či na workshopoch sa zaučiť do tajov kaligrafie, vyskúšať si alebo aj kúpiť tradičné kimono či nechať si na hlavách vyčarovať účesy, ktoré nosili gejše.

Súčasťou programu budú i prednášky na tému robotiky, praktické ukážky a prezentácie tradičných bojových umení ako iaido, jodo, ju-jitsu, kjudo či kendo, ale aj predstavenie umenia zbrojárskych majstrov a výstava spojená s prednáškou o meči katana. Nebude chýbať ani japonská whisky.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM