Lenka Fedorová Rôzne

Obrovský babyboom v košickej zoo: Pribudli tučniaky, lemury, pochlapil sa aj krkavec Kajo!

Známa zoo zaznamenala od začiatku roka 2016 poriadny nárast mláďat. Rozrastajúcej sa rodinke sa tešia čierne labute, lemury či muflóny. A to nie je všetko. Čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský babyboom v košickej zoo: Pribudli tučniaky, lemury, pochlapil sa aj krkavec Kajo!
Zdroj: TASR

S prišlou jarou sa prebudila aj košická zoo. Od začiatku tohto roka sa teší bohatému prírastku mláďat rôzneho druhu. Len nedávno sme vás informovali o novom prírastku amadiny, surikát či tiav. To však zďaleka nie je všetko. Do zoo pribudlo viac ako 50 nových mláďat.

Zoo prežíva babyboom

„V chovných zariadeniach od začiatku roka pribudlo vyše 50 mláďat. Najnovšími prírastkami sú tri tučniaky, lemur kata, pony shetlandský , ale aj muflóny či antilopy. V kŕdli obľúbených tučniakov je posledný vyliahnutý už šestnástym prírastkom od roku 2010. Rodina lemura kata sa teší z druhého potomka. Zatiaľ sa pevne drží matky,“ uviedol zoológ Patrik Pastorek.

Podľa zoológa zatiaľ chovatelia nepoznajú ani pohlavie dvoch surikát, vďaka ktorým sa rodinka rozrástla na 8 členov. Po takmer trojročnej pauze potešila rodinku poníkov aj kobylka.

Zoo chová v areáli Afriky šesť druhov antilop

K novým prírastkom došlo aj medzi antilopami. V rozľahlom areáli Afriky môžete nájsť až 6 rôznych druhov antilop. „K dvom mláďatkám nilgau pestrého pribudla v stáde vodárka červená, ktorá patrí medzi ohrozené,“ uviedol Pastorek.

Po prvýkrát sa v košickej zoo podarilo rozmnožiť aj mimoriadne atraktívny druh žiab, ktorý je pôvodom zo strednej Ameriky. Listárky červenooké prišli do Košíc pred piatimi rokmi. Podľa zoológov by sa v najbližších dňoch mala rozrásť aj rodina málp hnedých, ale aj tahrov himalájskych, tiež kamzíkov a lám.

Atrakciou sú čierne labute

Zoo je známa aj pestrou škálou vtákov, ktorá je ťažko prehliadnuteľná. „Po historicky prvom rozmnožení kariamy červenozobej sa chovatelia tešia zo znášky vajec dvoch nových druhov bažantov, a to bažanta Hamiltonovho a sedlatého. Bažant sedlatý žije výlučne na ostrove Taiwan a je ohrozený kvôli strate biotopu,“ priblížil Pastorek.

Na veľkom rybníku môžu návštevníci už vyše týždňa pozorovať päť mláďat labutí čiernych. „Ďalších potomkov sa dočkal aj mnohonásobný otec, inak veľmi populárny krkavec Kajo. Krkavec čierny plní vo voľnej prírode úlohu zdravotnej polície, keďže sa vo veľkej miere živí zdochlinami. Ešte prednedávnom patril k ohrozeným,“ dodal na záver zoológ Pastorek.

Foto: Tasr/Zoo Košice

Môže vás zaujímať:

Deň Zeme v košickej zoo: Návštevníci budú súčasťou krstu mláďatka

Košická ZOO privítala ďalšie mláďatká: Dvojčatá si hneď obľúbite!

Emília, inšpektorka z košickej zoo: Zvieratá vám neublížia tak ako ľudia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM