Správy Rôzne

Riziko povodní na východe pretrváva! Na TÝCHTO riekach je situácia najhoršia, FOTO

Hladiny riek po dažďoch výrazne stúpli. Čo náš čaká v najbližších dňoch?

Ilustračný obrázok k článku Riziko povodní na východe pretrváva! Na TÝCHTO riekach je situácia najhoršia, FOTO
22
Galéria
Foto: Veronika Hunyadiová / Zdroj: Dnes24.sk

Vplyvom intenzívnej zrážkovej činnosti v predchádzajúcich dňoch nastal na tokoch východného Slovenska výrazný vzostup vodných hladín s prekročením úrovne druhého a tretieho stupňa povodňovej aktivity (SPA).

Ako uviedol hovorca úseku generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie v stredu očakávajú na tokoch východného Slovenska ustálenosť až vzostup vodných hladín.

Vypúšťanie vodných nádrží

Predpokladá sa aj dosiahnutia alebo prekročenia hladín zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. „Na dolnom Laborci a dolnom Hornáde môže byť priebeh vodných hladín ovplyvnený aj manipuláciami na vodných stavbách. Vzhľadom na zvýšené vodné stavy na vodných tokoch v obciach s vyhláseným stupňom povodňovej aktivity nie je možné určiť presný rozsah zabezpečovacích prác na tokoch, ako aj výšku povodňových škôd,“uviedol Bo­cák.

Ako povedal, výrazný vzostup bol podmienený nárastom povrchového odtoku spôsobeného kombináciou atmosférických zrážok a nasýtenosti jednotlivých vrstiev geologického prostredia povodí.

Povodne na východe

Kde je to najhoršie?

Tretí stupeň povodňovej aktivity platí v obciach Kechnec, Nižné Repáše, Petrovany, Nižná Hutka, Čičava, Družstevná pri Hornáde, Malá Ida, Hriadky, Lúčka, Šarišské Dravce, Bzenov, Nižný Čaj, Šarišské Sokolovce a Bodovce. Platí aj pre vodný tok Roňava a prítoky a Hornád a prítoky na území mesta Košice, kde bol v utorok vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.

Druhý povodňový stupeň pretrváva v obci Jedlinka, Davidov, Dulová Ves, Ďapalovce, Ohradzany, Jovsa, Fintice, Myslina, Drienov, Vyšný Hrabovec, Kendice, Tokajík, Bžany-Valkov, Matiaška. Druhý SPA platí aj pre vodné toky Hornád pre Košice-okolie a hraničný úsek rieky Hornád, Trnávka a prítoky, Bačkovský potok a prítoky, Torysa a Olšava pre Košice-okolie, Beniakovce na toku Torysa.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery Košíc a rozvodneného Hornádu.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM