Správy Rôzne

V okrese Michalovce je takmer tretina pôdy zaliata vodou

Poľnohospodári začali jarné práce na poliach. Čo nahradia sójou a jarným jačmeňom?

Ilustračný obrázok k článku V okrese Michalovce je takmer tretina pôdy zaliata vodou
Zdroj: TASR

Poľnohospodári začali jarné práce na poliach. Skontrolovať stav ozimín, prihnojiť porasty a pôdu, zasiať jarné obilniny a ďalšie plodiny – to je podľa nej úloha pre poľnohospodárov na najbližšie týždne. Pestovatelia začali na poliach jarné práce.

Lesná zver

Pre tohtoročnú úrodu bude dôležité, či sú oziminy zasiate vlani na jeseň počas intenzívnych dažďov v dobrej kondícii a či sa dostatočne spamätali z nepriaznivého jesenného počasia. Jarné práce na poliach sa začali v oblastiach, kde už nie je zamrznutá pôda a sneh.

Poľnohospodári v teréne kontrolujú, v akom stave oziminy prezimovali a do akej miery ich poškodili aj prípadní škodcovia – lesná zver či hraboše. SPPK podľa nej preto v týchto dňoch požiadala svojich 38 regionálnych komôr, aby jej nahlásili aktuálny stav na poliach.

Región Zemplín

Aj trebišovskí poľnohospodári sú zatiaľ so stavom ozimín spokojní. Porasty sú zapojené, dobre zásobené vlahou, bez silného výskytu škodcov a chorôb. Pôda má po zime dostatok vlahy, aj keď v niektorých regiónoch až príliš. Aj preto napríklad v regióne Humenného (okresy Humenné, Medzilaborce, Snina) budú musieť vyorať viaceré porasty. Voda ešte stále stojí na poliach.

V okresoch Michalovce, Sobrance je takmer jedna tretina ornej pôdy zaliata vodou. Nezaplavené oziminy sú v pomerne dobrom stave. Tamojší pestovatelia zvažujú, že chýbajúce oziminy, ktoré pre dažde na jeseň nestihli vysiať, nahradia sójou a jarným jačmeňom.

Začali ste vo svojej záhrade už jarné práce?

Nie

Prečítajte si tiež

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM