Lenka Fedorová Samospráva

Rekonštrukcia Ázijskej cesty prerušená: Dokedy budú musieť byť Ťahanovčania trpezliví? FOTO

Oprava cesty na Sídlisku Ťahanovce narazila na prvý problém. Zdá sa, že Ťahanovčania sa na dokončenie prác budú musieť vyzbrojiť dávkou trpezlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Ázijskej cesty prerušená: Dokedy budú musieť byť Ťahanovčania trpezliví? FOTO
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Košice preinvestuje takmer 4,4 milióna Eur (bez DPH) do rekonštrukcie 5-tich, momentálne asi najviac zdevastovaných pozemných komunikácií v meste. Ako prvá prišla na rad Ázijská trieda v košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce. Krátko po začiatku rekonštrukcie však narazili na problém.

Rekonštrukčné práce sú momentálne obmedzené

Podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej zistila spoločnosť Inžinierske stavby Košice, ktorá tieto práce realizuje, nedostatočnú únosnosť podložia komunikácie a taktiež v niektorých miestach i úniky vody zo sieti VVS a.s. a z drenáže svahu nad touto cestou.

„V záujme čo najrýchlejšie odstrániť tento problém začala daná spoločnosť intenzívne komunikovať s projektantom a VVS a.s, avšak do jeho vyriešenia (predovšetkým z dôvodu časovo náročných skúšok zeminy) nie je možné pokračovať v rozhodujúcich činnostiach tejto prebiehajúcej rekonštrukcie,“ uviedla hovorkyňa.

Práce boli teda z uvedeného dôvodu rozsahom i kapacitami čiastočne obmedzené a dodávateľ pokračuje len v prípravných prácach pre pokračovanie stavby. „Je predpoklad, že práce v plnom rozsahu budú pokračovať v priebehu 16–17. týždňa 2016,“ dodala Šnajdárová.

Na rekonštrukciu majú 3 mesiace

Mesto na svojom webovom sídle informuje aj o neľahkej úlohe účastníkov dodávateľov prác ((EUROVIA SK, a. s., a Inžinierske stavby, a.s.). Rekonštrukciu 1,489 kilometra Ázijskej triedy, ktorá vyjde na takmer 2 milióny Eur bez DPH, musia zvládnuť v termíne do 3 mesiacov odo dňa odovzdania a prevzatia staveniska.

Dodávateľ prác musí v rámci rekonštrukcie akceptovať všetky požiadavky dotknutých orgánov a organizácií, a to Okresného úradu Košice, odbor starostlivosti o životné prostredie, oddelenie ochrany prírody, Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Správy mestskej zelene v Košiciach, Krajského pamiatkového úradu v Košiciach, KR PZ v Košiciach, Tepelného hospodárstva s.r.o. Košice, Teplárne Košice, a.s., SPP – distribúcia, a.s. a ďalších.

Po Ázijskej triede prídu na rad ďalšie úseky

Mesto okrem Ázijskej triedy zrekonštruuje aj pozemné komunikácie Gemerská (dĺžka 0,782 km), Vojenská (dĺžka 0,16 km), Košická Polianka (dĺžka 1, 517 km) a Bernolákova v dĺžke 0,543 km. Spolu v roku 2016 zrekonštruuje pozemné komunikácie v celkovej dĺžke 4,491 km.

V nasledujúcich rokoch plánuje mesto zrekonštruovať ďalších 12 komunikácií na jeho území. Okrem týchto opráv sa realizuje každoročne i bežná údržba komunikácií v objemoch cca 1 500 000 €, v čom je zahrnutá aj oprava výtlkov, ktoré vznikajú v zimnom období, opravy schodov, chodníkov, opravy odvodnenia komunikácií a podobne.

Môže vás zaujímať:

Kamienky na chodníkoch už nebudú problémom: Mesto začalo s odpratávaním posypu!

Rekonštrukcia podjazdu na Južnej triede: Vyrieši konečne mesto večný problém?

Odklepnuté: Mesto schválilo čestné občianstvo pre Michaila Gorbačova

Rekonštrukcia Ázijskej triedy na Sídlisku Ťahanovce
7
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM