Lukáš Zavacký Samospráva

Rokovanie zastupiteľstva sprístupní magistrát cez veľkoplošnú obrazovku

Ľudia, ktorí prídu na výzvu aktivistov k Magistrátu mesta Košice, budú môcť sledovať zasadnutie mestského zastupiteľstva v priamom prenose prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie zastupiteľstva sprístupní magistrát cez veľkoplošnú obrazovku
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Na rokovaní sa bude hovoriť o novom systéme parkovania a jeho možných zmenách. „Online prenos sa zabezpečí na naše náklady. Priestor na umiestnenie veľkoplošnej obrazovky sa určí tak, aby neodporoval bezpečnostným odporúčaniam Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR,“ potvrdila hovorkyňa mesta, Linda Šnajdárová.

Krok aktivisti vítajú, nesúhlasia s iným

Aktivisti, odmietajúci rozšírené spoplatnenie parkovania o desať rezidentských lokalít, tento krok privítali. „To znamená, že Košičania sa nemusia báť, že by tam malo k niečomu dôjsť, a budú môcť sledovať jeho celý priebeh,“ povedal Henrich Burdiga z iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť. Pripravované bezpečnostné opatrenia v súvislosti s rokovaním poslancov označil za policajné manévre, ktoré majú odstrašiť prítomnosť protestujúcich. Násilie či vandalizmus opakovane odmietol.

Zároveň očakáva, že primátor v pondelok preruší riadne zastupiteľstvo a zvolá vzápätí mimoriadne rokovanie, aby sa mohol prerokovať návrh opozičného poslanca Ota Žarnaya. Ten obsahuje zrušenie desiatich nových rezidentských zón spoplatneného parkovania a vrátenie stavu s parkovaním pred 1. júl.

Petícia s množstvom podpisov

Občianski aktivisti dnes najnovšie oznámili, že žiadajú mobilných operátorov aj mesto Košice, aby zverejnili výber parkovného cez SMS parking za roky 2011 až 2015. „Cieľom je transparentné zverejnenie výberu platenia tak, aby ho široká verejnosť mala možnosť kontrolovať,“ informoval na tlačovej konferencii Ladislav Lörinc.

V súvislosti s petíciou proti novému parkovaciemu systému v Košiciach tiež informoval, že obsahuje už viac ako 15 tisíc podpisov. „Ešte ju nepredložíme, pretože stále badáme, že je záujem o jej podpisovanie. Ak klesne a nebudeme zbierať žiadne nové podpisy, potom uznáme, že je správny čas,“ povedal.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM