Samospráva

Košická parkovacia kauza: Podľa aktivistov a poslancov primátor klame!

Primátor metropoly východu klame, porušuje sľub a neštíti neštíti sa organizovať celoplošné aktivity proti obyvateľom. Tvrdia ľudia a dvaja košickí poslanci, ktorí nesúhlasia s novými podmienkami parkovania.

Ilustračný obrázok k článku Košická parkovacia kauza: Podľa aktivistov a poslancov primátor klame!
Zdroj: TASR

„Aktivisti dennodenne upozorňujú na nefunkčnosť systému, pričom svoje podnety dopĺňajú stanoviskami odborníkov. Po dlhom mlčaní sa za posledný týždeň z tých, ktorí obhajujú pravdu a spravodlivosť, stali na základe premysleného marketingu mesta ponižovaní radikáli, ktorí tolerujú vandalizmus a podľa slov Rašiho aj smrť,“ uviedli v spoločnom stanovisku poslanci Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda.

Čítajte tiež: Parkovanie v Košiciach: Radnica vyzýva aktivistov nenabádať na porušovanie zákona

Za manévre považujú to, že na pondelkové (12. septembra) zasadnutie mestského zastupiteľstva má dohliadať i štátna polícia. „Aby tá vyvolala v nezaintereso­vaných strach a odradila ľudí, ktorí sa chystajú sledovať rokovanie mestského zastupiteľstva na magistráte,“ priznali v stanovisku.

Čítajte tiež: Košický policajný riaditeľ o opatreniach: Aktivisti proti parkovaniu neprišli

Deklarácia proti násiliu z dielne EEI podporovaná primátorom je podľa ich slov priznaním, že sa Košice sa nevedia účinne vyrovnať s ničením majetku a vandalizmom. „Je to jeden z mnohých dôvodov, kedy musia reagovať, nie však naháňaním podpisov na zavádzajúce deklarácie, ktorých úlohou je škandalizácia obyvateľov, ale zákonom stanoveným postupom,“ píše sa v ňom ďalej.

„Našou povinnosťou má byť, na základe zákonných ustanovení, zrušenie všeobecne záväzného nariadenia, pretože dochádza k zjavnému všeobecnému ohrozeniu a škodám na majetku, ktoré mesto výnimočne priznáva,“ vysvetlili v posudku.

„Eštebácke praktiky, vypočúvanie, zastrašovanie, ale aj údajne čisté návrhy z radov bývalých opozičných poslancov, dohodnuté v uzavretých kanceláriách, s cieľom zachovať biznis, nás len utvrdili, že v Košiciach sú záujmy obyvateľov nepodstatné,“ dodal J. Polaček.

Aktivisti sa podľa hovorkyne Košíc, Lindy Šnajdárovej, odmietli podpísať pod text deklarácie odsudzujúcej násilie v našom meste. Namiesto toho vraj medializovali ďalšie výhovorky. Ako tvrdí, aktivisti nechcú akceptovať, že práve odmietnutie násilia – razantné, spoločné a jednoznačné – od začiatku má a stále môže prispieť k zvládnutiu organizácie zasadnutia mestského zastupiteľstva.

„Ešte raz vyzývame aktivistov, aby sa verejne prihlásili k deklarácii a dali tak jasne najavo, že majú záujem o demokratické riešenie, ktoré prinesie vylepšenie parkovacieho systému v rezidentských zónach,“ informovala hovorkyňa.

Tiež ich mesto vyzýva, aby sa začali správať zodpovedne a neodmietali konštruktívne návrhy na vylepšenie parkovacieho systému v rezidentských zónach v prospech Košičanov, ako to urobili v prípade návrhu opozičného poslanca mestského zastupiteľstva v našom meste, Miroslava Špaka. „Ten odporúča založenie spoločného podniku. Mesto Košice je pripravené rokovať nielen o tomto, ale aj o ďalších návrhoch,“ dodala L. Šnajdárová.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM