Eva Mikulová Samospráva

ROZHOVOR: Marcel Vrchota si cení, že Terasa má ako prvá v meste občiansky rozpočet

Starosta MČ Košice – Západ Marcel Vrchota je vo funkcii už rok. Podľa jeho slov sa mu začal výrazne plniť jeho predvolebný program.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Marcel Vrchota si cení, že Terasa má ako prvá v meste občiansky rozpočet
8
Galéria
Zdroj: FB Košice Západ Terasa

Po minuloročných komunálnych voľbách je nováčikom na poste starostu aj Marcel Vrchota, ktorý šéfuje najväčšej košickej mestskej časti, a to MČ Košice – Západ. I on hodnotí svoj prvý rok ako mimoriadne hektický.

Ako hodnotíte prvý rok vo funkcii?

To je už vážne rok? (smiech). Hodnotím ho určite ako veľmi rýchly a intenzívny. Hoci sa to niekedy pozorovateľovi zvonku nezdá, tie postupy, ktoré musia byť v samospráve dodržané, trvajú omnoho dlhšie ako v súkromnej sfére. Nie je to samoúčelné, lebo nakladáme s verejnými financiami. Zoberte si len také osadenie novej lavičky.

Najprv ju musíme naplánovať do rozpočtu, ten následne musia schváliť poslanci, potom pripravíme plán verejného obstarávania pre daný rok, následne napíšeme doslova elaborát – opis predmetu zákazky, jednoducho akú lavičku chceme.

A ďalšie kolečko je samotné verejné obstarávanie – súťaž, vyhodnotenie ponúk, uzatvorenie zmluvy až samotné dodanie lavičky. Potom sa spíše záznam o prebratí a zaplatí faktúra.

Popri tom musí byt dodržaná celá rada zákonov a najmä lehôt, ktoré nemôžeme urýchliť. A k tomu to musí byť čo najefektívnejšie a transparentné.

V súkromnej sfére zistím, či na to máme peniaze, zavolám dodávateľovi a obrazne na druhý deň to je.

Čo sa vám už podarilo splniť?

V každej oblasti môjho predvolebného programu sa podaril výrazný posun. Sľuboval som otvorenie komunitnej záhrady, ktorú sme naozaj sprístupnili verejnosti už v máji.

Spolu s kolegami sa podarilo obnoviť niekoľko schodísk a chodníkov, ktoré boli v havarijnom stave. Ako vôbec prvá mestská časť v Košiciach sme zaviedli participatívny (občiansky) rozpočet.

Čo vás pozitívne alebo negatívne prekvapilo?

Pozitívne ma prekvapilo, že aj v dnešnej dobe sa pre prácu v samospráve rozhodlo množstvo šikovných a zanietených ľudí. Som rád, že práve takí sú v mojom tíme na úrade.

Trochu negatívne vnímam to, že tie postupy vo verejnej správe trvajú až niekoľkonásobne dlhšie, ako som bol v súkromnej sfére zvyknutý. Snažím sa ich zrýchľovať, no často to nezávisí iba od našej snahy.

Ako hodnotíte spoluprácu s mestom?

Komunikácia s vedením mesta je veľmi pružná. Možno aj preto, že si doslova vidíme do okien a vidím, keď primátor ešte svieti. (smiech). Na druhej strane ma mrzí, že prerozdelenie právomoci medzi mesto a mestské časti ostalo na mŕtvom bode.

Stále som presvedčený, že viac právomoci pre mestské časti by bolo prínosom pre obyvateľov celého mesta. V iných oblastiach si však rozumieme vynikajúco, dôkazom čoho je zapojenie sa do spoločného projektu z oblasti ekológie podporený nórskymi fondmi.

Čo je najväčším problémom Terasy?

Najväčším problémom je takzvaný investičný dlh a chýbajúce zdroje na jeho dobehnutie. Ak by sme po dohode s mestom prevzali viac právomocí a samozrejme s tým spojený vyšší rozpočet, tak by sme mohli pre Terasu urobiť ešte viac.

A aká je spolupráca s poslancami a občanmi?

Spoluprácu s poslancami si pochvaľujem. Snažím sa počúvať ich názory na všetky dôležité témy. Záujem občanov hodnotím pozitívne a teší ma, že rovnako ako ja, majú chuť zlepšovať svoje okolie a celú Terasu.

Krásnym príkladom bolo doslova nadšenie obyvateľov pri predstavovaní projektov zapojených v participatívnom rozpočte.

Čo vás najbližšie čaká?

Najbližšie nás čakajú Vianočne trhy, ktoré organizuje mestská časť. Taktiež prebiehajú posledné tohtoročne opravy komunikácií, detských ihrísk, či kynologických parkov.

Čaká nás aj hlasovanie o projektoch, ktoré predložili naši obyvatelia do participatívneho ( občianskeho) rozpočtu.

Marcel Vrchota
8
Galéria
Zdroj: FB Košice Západ Terasa
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM