Eva Mikulová Správy

Skvelá partia z Komunitnej záhrady na KVP oslávila šesť rokov fungovania, FOTO

Výmenník na Wuppertálskej ulici je obľúbeným miestom stretnutí obyvateľov sídliska KVP. Trávia tu zmysluplne svoj voľný čas pri rôznych aktivitách.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá partia z Komunitnej záhrady na KVP oslávila šesť rokov fungovania, FOTO
21
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Už šesť rokov funguje na sídlisku KVP Komunitná záhrada v bývalom výmenníku na Wuppertálskej ulici. Za ten čas tu vznikla úžasná partia ľudí. Srdcom celej komunity je jej šéfka Zdenka Košová.

Koncert, trh, grilovačka

V sobotu 14. septembra oslávili pri torte, domácich zemiakových plackách a pohári vínka už svoje 6. narodeniny.

Každý návštevník bol vítaný a okrem samotnej príjemnej oslavy si mohli vytvoriť vlastný svietnik, obdivovať ručné výrobky šikovných KVP- čkárov na malom remeselnom trhu a absolvovať i potulku so sprievodcom po celom areáli výmenníka. Skvelú atmosféru umocnil i koncert hudobnej skupiny KonTakt a priamo v záhrade sa konala i grilovačka.

Zároveň sa v nej konalo množstvo prednášok o pestovaní s odborníkmi, workshopy prírodnej kozmetiky či dielne s recyklovaným materiálom.

Plány do budúcnosti

Zdenka Košová nám prezradila i niekoľko plánov do budúcnosti: „Sme správcom tohto pozemku, ktorý sme dostali od mesta Košice. V prednej časti sú štyri kontajnery, ktoré prenajímame občianskym združeniam a neformálnym skupinám a môžu si v nich pestovať vlastnú zeleninu, ovocie, bylinky. Vedľa vznikol zmyslový chodník, ktorý je veľmi populárny. A plánujeme vysadiť i desať stromov cez nový európsky projekt Zasaď si strom.“

Ďalším projektom, ktorý chcú spustiť aj so starostom MČ KVP Ladislavom Lorincom, je projekt Poďme spolu kompostovať. Budú robiť workshopy a vzdelávanie na túto tému. V záhrade je kompostovisko, ktoré už kapacitne nestačí.

Komunitná záhrada bola slávnostne otvorená v septembri 2013. Za ten čas sa v nej vystriedalo množstvo dobrovoľníkov, združení a škôl, ktorí pomáhali pri starostlivosti, vysádzaní a udržiavaní rastlín.

Výmenník je otvorený počas celého týždňa aj cez víkendy a pracujú v ňom rôzni lektori. Záhradkári tu majú vstup kedykoľvek, aby sa mohli o svoje rastliny postarať.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM