Správy

Technická univerzita myslí na pohodlie študentov. Do internátov dala milióny eur

Internáty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) prechádzajú rekonštrukciou. Na čo sa môžu študenti tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Technická univerzita myslí na pohodlie študentov. Do internátov dala milióny eur
Zdroj: TASR/František Iván

Investície do internátov Technickej univerzity (TUKE) v Košiciach dosiahli od roku 2020 takmer tri milióny eur. Väčšinu peňazí tvorí dotácia z finančného balíka, ktorý bol univerzitám pridelený na ich rekonštrukciu. Povedal to riaditeľ Študentských domovov a jedální (ŠDaJ) TUKE Marek Dufala s tým, že v súčasnosti realizujú viaceré práce.

Pristúpili by k nim bez ohľadu na pandémiu nového koronavírusu, pravdepodobne by ich však presunuli na letné mesiace. „Každá rekonštrukcia, pre ktorú sa ŠDaJ TUKE rozhodnú, má za úlohu zvýšiť buď kvalitu a komfort ubytovaných študentov, alebo odstrániť periodické havárie, ktoré neprimerane zaťažujú rozpočet,“ povedal Dufala. Podľa neho takmer všetky väčšie internáty na Slovensku majú investičný dlh a ich postupná rekonštrukcia je viac než nevyhnutná.

Najviac peňazí ŠDaJ TUKE investovali na obnovu internátov na Jedlíkovej ulici. Uvedená dotácia dosiahla takmer šesť miliónov eur, pričom niektoré práce sa uskutočnili ešte v roku 2019. Dva bloky z ôsmich sú kompletne vynovené. V súčasnosti na niektorých blokoch rekonštruujú napríklad strechu, stúpačky, montujú plastové okná a v lete plánujú vynoviť desať izieb na jednej chodbe bloku A na Jedlíkovej 9. Stáť by to malo viac ako 160-tisíc eur.

Ďalšie internáty

Na internáte Boženy Němcovej prechádzajú rekonštrukciou spoločné komunikačné priestory, vymenili už elektrické rozvody aj svietidlá. Opravená bude aj zasadacia miestnosť či sociálne zariadenia. Na internáte na Rampovej ulici došlo okrem opravy strechy aj k výmene stúpačiek. Tie sú obnovené aj v študentskom domove TUKE na Budovateľskej ulici v Prešove. Medzi rekonštrukčnými prácami je aj realizácia bezbariérového vstupu do budovy či oprava statiky výťahovej šachty.

Dufala pripomenul, že prioritne sa na základe príkazu rektora museli odubytovať všetci študenti ubytovaní na internátoch. Výnimku dostali iba študenti zo zahraničia a tí, ktorí uviedli dôvod hodný osobitého zreteľa. Aktuálne je podľa neho v ŠDaJ TUKE odhadom 20 percent študentov z ich celkových kapacít.

Správy z Košíc a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM