Veronika Hunyadiová Správy

Učitelia, predavači aj vodiči. V Košiciach sa očkuje vo veľkom, FOTO, VIDEO

Košický samosprávny kraj (KSK) v sobotu (27. 2.) otvoril veľkokapacitné očkovacie centrum.

Zdroj: TASR/František Iván

V sobotu (27. 2.) ráno otvoril Košický samosprávny kraj (KSK) veľkokapacitné očkovacie centrum. Nachádza sa v priestoroch telocvične Strednej odbornej školy (SOŠ) Ostrovského. Očkovanie bude prebiehať štyri dni, do utorka 2. marca.

Vo vakcinačnom centre chcú počas štyroch dní zaočkovať až 5 200 ľudí. Očkuje sa vakcínou AstraZeneca, ktorá je určená ľuďom do 55 rokov. Uvádza to príbalový leták k vakcíne.

Aj kritická infraštruktúra

V prvom rade malo ísť o učiteľov všetkých stupňov škôl no vzhľadom na menší záujem určilo Ministerstvo zdravotníctva SR aj ďalšie skupiny ľudí, ktoré sa môžu dať zaočkovať. Ide o šoférov medzimestskej autobusovej dopravy, vodičov mestskej hromadnej dopravy, predavačov, cestárov a ďalších ľudí z kritickej infraštruktúry.

„K dnešnej 8. hodine sme mali nahlásených vyše 400 ľudí, ale v piatok (26. 2.) ich bolo len 20, takže ten počet sa rapídne zvyšuje. Veríme, že tých 5 200 dávok využijeme,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Ocenil, že sa prihlasovanie na očkovanie otvorilo aj pre ďalšie skupiny ľudí.

„Dlhodobo som bol rozhodnutí, že sa dám zaočkovať. Včera (v piatok) večer som mal telefonát, že sa môžeme prihlásiť na očkovanie. Nežiadal som o to, ale keď už som dostal takúto možnosť, využil som ju,“ povedal nám po očkovaní pán, ktorý pracuje v košických oceliarňach.

Vakcíny sú bezpečné

Otvorenia vakcinačného centra sa zúčastnil aj infektológ Pavol Jarčuška. „Všetky vakcíny, ktorú sú v súčasnosti na trhu Európskej únie sa vyznačujú tým, že sú kvalitné a bezpečné,“ povedal s tým, že očkovanie je najefektívnejším najrýchlejším spôsobom ako s koronavírusom bojovať.

Podľa Jarčušku musíme očkovať aj tých, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre a bez ktorých by bolo ochromené hospodárstvo. Ako doplnil, skupiny ľudí, ktoré sa budú môcť prihlásiť na očkovanie sa budú rozširovať. Na zoznam pribudnú aj osoby s chronickými ochoreniami.

Očkovacie centrum na Ostrovského je otvorené od 8.00 do 17.00 hod. s hodinovou prestávkou. Každý, kto bol zaradený do zoznamu očkovania, je informovaný o presnom čase prostredníctvom SMS správy.

Prečítajte si tiež

Veľkokapacitné očkovacie centrum v Košiciach
23
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM