Veronika Hunyadiová Správy

Zorientujte sa vo výnimkách: Môžete ísť do prírody v okolí Košíc a na vlastnú chatu?

Zákaz vychádzania má už tradične množstvo výnimiek vrátane pobytu v prírode. Čo konkrétne platí pre obyvateľov Košíc a okolia?

Ilustračný obrázok k článku Zorientujte sa vo výnimkách: Môžete ísť do prírody v okolí Košíc a na vlastnú chatu?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na Slovensku platí od 25. novembra predbežne do 9. decembra zákaz vychádzania v čase od 5.00 hod. do 1.00 hod. nasledujúceho dňa. Jednou z výnimiek zo zákazu vychádzania je pobyt v prírode alebo individuálny šport, ale iba v rámci okresu. Čo to znamená pre Košičanov?

Aj mimo Košíc

V prípade Košíc sa za jeden okres považuje územie okresov Košice I – IV aj Košice-okolie.

Do prírody alebo za športom tak môžu Košičania vyraziť do ktorejkoľvek časti mesta aj do okresu Košice-okolie, ktorý ponúka množstvo prírodných lokalít. To isté platí pre obyvateľov miest a obcí v okrese Košice-okolie.

Vo výnimkách zo zákazu vychádzania je aj individuálna rekreácia alebo rekreácia členov spoločnej domácnosti vo vlastnej nehnuteľnosti. V tomto prípade ale už neplatí obmedzenie na okresy. Môžete teda vyraziť na svoju chatu bez ohľadu na to, v ktorej časti Slovenska sa nachádza.

Pozor na kočíkovanie a venčenie

Oveľa prísnejšie sú obmedzenia pre venčenie psov alebo mačiek. V čase zákazu vychádzania s nimi môžete ísť na prechádzku do vzdialenosti 500 metrov od bydliska. Povolená je aj cesta na veterinu a za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá.

Ďalšou kurióznou výnimkou je aj „cesta osoby s dieťaťom (v čase od 5.00 hod. do 20.00 hod.) do vzdialenosti 1 000 metrov od bydliska a cestu späť.“

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM