Aktualizované Lukáš Zavacký Samospráva

Aktivisti a časť poslancov: Systém parkovania v Košiciach nefunguje!

Občianski aktivisti a nezávislí poslanci mesta Košice, Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda, tvrdia, že nový systém parkovania v metropole východu nefunguje.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti a časť poslancov: Systém parkovania v Košiciach nefunguje!
Zdroj: TASR

Reagovali tým na brífingu na postup spoločnosti EEI, ktorej mestskí poslanci v polovici júna schválili prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel.

Čítajte tiež: POTVRDENÉ: Košičania budú po novom platiť za parkovanie v ďalších častiach mesta!

„Jednoducho to neklape. Tu nie je o čom rozprávať. Nie sú značky, systém nefunguje, EEI nedodala komponenty, ktoré prísľúbila,“ uviedol J. Polaček. Pred spustením parkovania malo byť podľa jeho slov vybudovaných 730 miest na odstavenie, dodaných 122 automatov, 45 špeciálnych kamier na sledovanie evidenčných čísel vozidiel a podobne.

Primátorovi mesta, Richardovi Rašimu, adresovali preto poslanci výzvu. „Žiadame ho, aby zastavil amaterizmus, ktorý vládne v tomto meste a aby nebagatelizoval problémy, ktoré súvisia s touto spoločnosťou a samotnou nájomnou zmluvou. Žiadame ho, aby skončil so zmluvou s EEI a ak na to nemá, tak nech odstúpi z funkcie,“ skonštatoval ďalej.

Čítajte tiež: Poslanec Polaček vyzval Rašiho: Odstúpte od zmluvy s EEI!

Podľa zástupcu starostu Košice – Staré Mesto, Rastislava Trnku, mesto môže odstúpiť od zmluvy bez toho, aby mu hrozili sankcie. „Prvým spôsobom je napadnutie zmluvy z dôvodu neplnenia si zmluvných podmienok zo strany EEI. Druhým je pozastavenie všeobecne záväzného nariadenia v mestskom zastupiteľstve a tretí spôsob je vydať pokyn mužom zákona, aby kontrolovali platobnú disciplínu šoférov na takej úrovni, ako to urobili pred zazmluvnením so spoločnosťou EEI, to znamená, že tejto firme začnú klesať tržby,“ uviedol.

Aktivisti a poslanci uviedli, že dopravné značky neboli osadené v súlade so zákonom. „Z toho nám vyplýva, že tie značky nie sú platné, to znamená, že tá rozšírená zóna ako keby ani neexistovala,“ povedal R. Trnka.

Hovorkyňa mesta Košice, Linda Šnajdárová, potvrdila, že polícia ich skontrolovala. „Sme presvedčení o tom, že zistené nedostatky nemajú taký závažný charakter, aby nemohli byť okamžite odstránené. Navyše dve tretiny zistení sú spôsobené vandalizmom. Nedošlo k ohrozeniu života ani zdravia účastníkov cestnej premávky,“ reagovala.

Čítajte tiež: EEI počíta škody za zničené automaty v desaťtisícoch: Pre Košičanov má jasný odkaz

Aktivisti ohlásili, že sa vo štvrtok, 14. júla o 18:00, chystajú pred dom primátora a vyzvali verejnosť, aby mu doručila svoje odkazy. Nejde podľa ich slov o protestnú akciu, ale o vyjadrenie názoru na spomenutý systém. Podľa nich na petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zmenu koncepcie parkovania v meste, doteraz vyzbierali vyše 13 tisíc podpisov.

Spoločnosť EEI vo svojom stanovisku odmietla tvrdenia, ktoré odzneli na brífingu. Označila ich ako ako nepravdivé a zavádzajúce. „Už tri týždne sa každý deň venujeme odstraňovaniu škôd, ktoré spôsobujú na našom majetku a na výsledkoch našej práce zločinecké skupiny vandalov. Škody sa začínajú šplhať na vyše 60 tisíc eur. V dôsledku týchto zločinov bola významná časť našej práce znehodnotená a mnohé termíny premeškané. Nebudeme sa už preto zaoberať touto trestnou činnosťou a všetky veci v tejto súvislosti postupujeme na právnu kanceláriu, ktorá sa tomu bude venovať,“ skonštatoval Karol Wolf z EEI.

Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšírila o desať mestských lokalít. Na jednu bytovú jednotku je možné zakúpiť tri rezidentské karty, cena prvej na rok je 35 eur, druhej 70 eur a tretej 150 eur. Pre celú zónu platia tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Čas spoplatnenia návštevníckych miest je počas pracovných dní od 7:30 do 18:00 a v sobotu od 7:30 do 13:00. Celodenné odstavenie vozidiel majú zabezpečiť záchytné parkoviská.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM