Eva Mikulová Komunálne voľby

Je Akvapark v Čižaticiach len predvolebná BUBLINA župana Trnku? Kandidát Suja má v tom jasno

Sľubovaný akvapark je vraj v nedohľadne, podľa dostupných informácií voda z vrtu obsahuje škodlivé látky vysokých koncentrácií.

Ilustračný obrázok k článku Je Akvapark v Čižaticiach len predvolebná BUBLINA župana Trnku? Kandidát Suja má v tom jasno
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Bilboardy s geotermálnym vrtom v Čižaticiach a s tvárou terajšieho predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku lemujú cesty nášho kraja. Sú súčasťou jeho predvolebnej kampane a majú navodiť dojem, že akvapark je už takmer istá vec.

Ale je tomu skutočne tak? Jeho protikandidát v „župných“ voľbách Róbert Suja (Hlas – SD) tvrdí opak.

Bolože to slávy, keď sa pred časom urobil geotermálny vrt v Čižaticiach. Termálna voda by mohla konečne pomôcť k rozvoju regiónu a dočkali by sme sa možno i toľko sľubovaného akvaparku. Všetko je vraj inak.

Zbytočne vyhodené 2 milióny eur?

„Obyvatelia kraja boli oklamaní, sľubovaný akvapark je v nedohľadne, podľa dostupných informácií voda z vrtu obsahuje škodlivé látky vysokých koncentrácií bez možnosti vypúšťania do životného prostredia. Na realizáciu skúšok a sfunkčnenie sú potrebné ďalšie milióny eur,“ tvrdí Róbert Suja, ktorý sa v jesenných komunálnych voľbách uchádza o post predsedu Košického samosprávneho kra­ja.

„Žiaden akvapark, len nefunkčná rúra za 2 milióny eur. Súčasný župan nám od roku 2019 sľuboval akvapark, ostalo to však iba pri sľuboch. Nefunkčná rúra preto, lebo podľa vyjadrení odborníkov a mediálnych informácií (Zdroj: https://dennikn.sk/…nemu-daleko/?…) nemôže dôjsť ani k dokončeniu hydrodynamických skúšok, ktoré sú potrebné k tomu, aby sa overili parametre vrtu, energetická hodnota a ďalšie využitie. Chýba totiž vrt, ktorý by použitú vodu vsakoval. Voda, ktorú našli, je plná látok s výrazne vyššími hodnotami aké je povolené vypúšťať,“ vysvetľuje Suja.

Na začiatku mali schváliť opciu za výhodnejších podmienok s dodávateľom aj na druhý vrt, aby v prípade pozitívneho prieskumu bolo možné dokončiť hydrodynamické skúšky.

Druhý vrt je potrebný

Dva funkčné vrty, ťažobný a vsakovací, by sa dali využiť, buď na produkciu elektriny, výrobu tepla, vodíka, či sľubovaný akvapark.

"Žiadam zodpovedných úradníkov o odpovede a odborné stanovisko. V Košickom kraji, bohužiaľ, vládne päť rokov nekompetentnosť a amaterizmus. Iba ak by to celé bolo niekoho obchodným zámerom,“ hovorí bez servítky kandidát na predsedu KSK Róbert Suja.

„Na reinjektážny vrt treba asi 2 a pol milióna eur Preliv vody, ktorá sa samovoľne dostáva na povrch, je 50-tisíc litrov za hodinu. Počas 22 dní nepretržitej čerpacej skúšky by to bolo vyše 26-tisíc kubíkov vody. Ak by neobsahovala toxický arzén alebo iné škodlivé látky, mohla by sa vypúšťať napríklad do blízkeho potoka. Posudzoval by to Slovenský vodohospodársky podnik. Arzén však zásadne mení situáciu. A tak jedinou alternatívou, ktorá prichádza do úvahy, je vyvŕtať ďalší, takzvaný reinjektážny vrt," argumentuje.

Prečítajte si tiež:

Pracujú s odborníkom

O vyjadrenie sme preto požiadali úrad Košického samosprávneho kra­ja.

„Od začiatku prieskumného geotermálneho vrtu spolupracujeme s uznávaným a renomovaným odborníkom na geológiu, výskum hlbinnej stavby Zeme a geotermálne vrty, profesorom Stanislav Jackom, ktorý pôsobí na Technickej univerzite v Košiciach na Fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií. Profesor Jacko je zároveň jedným z konateľov krajskej organizácie GeoSurvey, s.r.o., ktorá realizuje uvedený geotermálny vrt,“ uvádza sa v stanovisku KSK.

Na naše otázky nám odpovedal aj spomínaný profesor Stanislav Jacko:

1. Vrt za 2 milióny eur preukázal, že vo vode sa nachádzajú vysoké koncentrácie nebezpečných látok (napr. arzén) Ako to chcete riešiť?

Vrtným prieskumom sme potvrdili existenciu novej geotermálnej štruktúry, ktorá poukazuje na širšie energetické využitie – vykurovanie, výrobu elektriny, výrobu vodíka vybudovanie akvaparku, vyhrievané skleníky atď.

Rozsah a účel využitia však závisí aj od dohôd so súkromným investorom. Laboratórne rozbory termálnej podzemnej vody preukázali obsah viacerých prvkov, ktoré sa dajú využiť v priemysle, ale aj na zdravotné účely.

Súčasťou chemického zloženia je aj arzén, ktorý budeme eliminovať systémom reinjektáže. Z ekonomického, ekologického a udržateľného hľadiska je najlepším riešením plytší reinjektážny vrt, ktorým sa voda bude vracať späť do geologického podložia.

2. Podľa odborníkov už na začiatku mali byť vrty dva. Prečo sa tak nestalo?

Vami uvádzaní odborníci zrejme pozabudli na komplikovanosť geologickej stavby a mohlo sa stať, že v danej lokalite prieskumný vrt GTC-1 nepreukáže dostatočné množstvá geotermálnych vôd.

Realizovať súčasne reinjektážny vrt s prieskumným geotermálnym vrtom z verejných zdrojov by bol ekonomický nezmysel. Z tohto dôvodu sa reinjektážny vrt uskutoční až po finálnej dohode KSK s investormi na tom, v akom rozsahu a na aké účely sa bude geotermálny vrt využívať.

3. Ako vysvetlíte občanom, že akvapark je momentálne v nedohľadne?

Rozumieme požiadavke, na okamžitú realizáciu akvaparku, avšak dosiahnuté výsledky nám umožňujú uvažovať o širšom energetickom využitím geotermálneho zdroja, kde akvapark bude jeho súčasťou.

Ak chceme využiť preukázaný geotermálny potenciál územia, musíme pristúpiť k využitiu geotermálnych vôd zodpovedne. Domnievam sa, že tento ekonomicko-ekologický prístup je akceptovateľný aj pre občanov.

Čítajte viac:

Geotermálny vrt v Čižaticiach
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM